Ramon Mens
Ramon Mens Video 22 jul 2016
Leestijd: 2 minuten

Snel Spel: Metropolis Street Racer (2000)

Onder de noemer Snel Spel bespreken we videogames waarin auto’s of racen centraal staan. We bijten de spits af met Metropolis Street Racer uit 2000, waarin het meer draaide om hóe je reed dan hoe snel je reed.

Metropolis Street Racer

Metropolis Street Racer

De kans is groot dat je nog nooit gehoord hebt van deze racegame, maar wel van de game die Metropolis Street Racer opvolgde: Project Gotham Racing. Sterker nog, ‘PGR’ werd een veelgeprezen reeks op Microsofts Xbox en Xbox 360. Het begon echter allemaal met Metropolis Street Racer, op de laatste spelcomputer van Sega – de Dreamcast.

‘MSR’ introduceerde een nieuwe filosofie binnen het racegenre. Natuurlijk was het ook hier zaak om races te winnen en de snelste tijd neer te zetten in oefensessies. Belangrijker was echter het verdienen van punten door stijlvol te rijden: bijvoorbeeld met een sierlijke drift of door zonder kleerscheuren een bepaald tempo vast te houden.

Metropolis Street Racer

Nissan Skyline

Metropolis Street Racer had ook een opvallende selectie auto’s. Geen Ferrari’s, Porsches of Lamborghini’s (zoals Need for Speed-games uit die tijd), maar Toyota’s, Alfa Romeo’s en TVR’s. Sportieve modellen die zeker niet aan de bovenkant van de markt gepositioneerd waren, maar ook in het echt bereikbaar waren voor spelers van de game.

Zo begon je in het spel met een Mazda MX-5, MG F of Toyota MR2. Bekwame bestuurders konden zich opwerken tot eigenaars van een Alfa Romeo GTV, Mazda RX-7 FD of Nissan Skyline GT-R R34.

Ook qua circuits onderscheidde deze game zich van de concurrentie. Er waren geen permanente of volledig fictionele banen, maar parkoersen uitgezet door de virtueel nagebouwde straten van Tokio, Londen en San Francisco. Bovendien werd rekening gehouden met de tijd van de dag: reed je in Nederland ‘s middags je rondjes in de Japanse hoofdstad, dan was het daar ‘s avonds laat.

Metropolis Street Racer

Forza Horizon

Metropolis Street Racer werd na de lancering in het jaar 2000 geen commercieel succes. Naast dat het spel alleen uitkwam op de Dreamcast had ook de ontwikkeling te lang geduurd. Toch bracht de game ontwikkelaar Bizarre Creations (inmiddels alweer enkele jaren terug ter ziele gegaan) wel het nodige succes. Microsoft gaf de studio immers vervolgens de opdracht om Project Gotham Racing te maken. Tegenwoordig leeft het erfgoed van MSR voort in de Forza Horizon-games, waarvan binnenkort het derde deel verschijnt. Ook in die game kun je namelijk punten verdienen door stijlvol te rijden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.