Volvo gaat tussen 2019 en 2012 zo’n 24.000 auto’s leveren aan Uber. Het zijn allemaal XC90’s die zijn uitgerust met autonome technologie. Ze worden door Uber ingezet als ‘robotaxi’s’.

Uber

Volgens Uber worden de Volvo’s niet volledig autonoom (Level 5), maar volledig autonoom in bepaalde steden en gebieden (Level 4). De XC90’s gaan straks de weg op in een aantal Amerikaanse steden, waar ze zullen worden ingezet als zelfrijdende taxi’s.

Pittsburgh

Volvo en Uber werken sinds augustus 2016 samen. De Zweedse autofabrikant heeft toen 100 XC90’s geleverd voor de lancering van Ubers eerste autonome taxiservice in de Amerikaanse stad Pittsburgh.

Ontwikkelingskosten

De bedrijven trekken samen op omdat ze zo de ontwikkelingskosten kunnen delen. De XC90’s die Volvo in de komende jaren aan Uber levert, hebben de basistechnologie al aan boord. Uber kan simpelweg zijn systemen eraan toevoegen.

Door rood

Ubers experimenten zijn tot nu toe niet altijd goed gegaan. In december 2016 reed een zelfrijdende XC90 in San Francisco door rood en afgelopen maart raakte een autonome XC90 betrokken bij een aanrijding in Arizona. Volgens de politie lag de fout bij de bestuurder van de andere auto.

Zelfrijdende autoservice Uber binnen een dag verboden

Reageren op dit artikel:

Tesla Roadster
Vorig bericht

Elon Musk: 'Nieuwe Tesla Roadster wordt nog sneller'

Aston Martin Vantage
Volgend bericht

Aston Martin Vantage: Spec(tre)takelstuk

Remco Slump

Remco Slump

Freelance redacteur met een voorliefde voor youngtimers van Duitse makelij. Is gefascineerd door Alpina, Groep B-rallywagens en homologatiespecials. Zingt steevast Janis Joplins tekst verkeerd: “Oh Lord, won’t you buy me a… BMW 850CSi.”