Compacte, maar hoge auto’s met veel binnenruimte zijn enorm in trek. In Frankrijk weten ze als geen ander hoe ze dit soort kleine crossovers moeten maken. Goed nieuws voor wie zijn oog op zo’n model heeft laten vallen: als occasion zijn ze inmiddels ook volop verkrijgbaar!

Citroën C3 Picasso (2009 – 2017)

Franse bestsellers

Van dit drietal is de C3 Picasso een beetje het buitenbeentje. Dat past ook goed bij het merk Citroën: daar gaan ze immers al jaren hun eigen weg. In tegenstelling tot de andere twee auto’s neigt de Picasso eerder naar een ruimte- dan een terreinwagen. Met 500 liter bagageruimte is het sowieso de ruimste van deze drie. Zijn hoge zitpositie heeft een voor- en een nadeel. Achter het stuur heb je prima overzicht, maar de Citroën helt voor je gevoel wel meer over dan een reguliere personenauto. Met een 1.4-liter benzineversie haal je gemakkelijk 1 op 15. Bij de Citroën-dealer in Capelle a/d IJssel vinden we een witte uitvoering met een 1.6-liter motor (2011, 46.000 km) voor € 12.450.

Oordeel van de Wegenwacht

Zoals bij meer moderne auto’s is elektronica de plaaggeest van de C3 Picasso. Een verbrande stekker aan de zekeringkast leidt tot allerhande storingen, maar dat kan ook een kwestie zijn van vocht in diezelfde stekker. De melding ‘Motor te heet’ kan eveneens op verschillende kwalen duiden: een kapotte sensor of de aansturing van de waterpomp. Wanneer steeds meer componenten niet werken en het acculampje knippert, is dit in feite geen pech, maar het accuspanningscontrolesysteem dat zijn werk doet. De oplossing is simpel: starten en rijden, dan laadt de accu weer bij.

Peugeot 2008 (2013 – heden)

Franse bestsellers

De 2008 is de minst ruime van dit trio. De Peugeot rijdt comfortabel en stuurt goed, ondanks de hogere zit. Achter het stuur zie je de instrumenten óver het – kleine – stuurwiel heen. Daardoor hoef je jouw ogen minder van de weg te halen, is de redenatie van de autobouwer. Voor een nieuwe gebruiker is het even wennen, maar na een paar dagen weet je niet beter. De instapmotor is met 82 pk wat onderbemeten. Wie de 2008 alleen gebruikt in stadsverkeer heeft er echter genoeg aan. Via gaspedaal.nl vinden we een witte basisuitvoering bij een occasionbedrijf in Oisterwijk. De Peugeot komt uit 2013, heeft 70.000 kilometer gelopen en past met een prijskaartje van € 12.450 precies binnen ons budget.

Oordeel van de Wegenwacht

De 2008 is technisch deels identiek aan de C3 Picasso. De 1.2-liter benzinemotor heeft wel eens last van een vervuild gasklephuis. De Wegenwacht maakt dat schoon en klaar is Kees. De 1.6- liter versie heeft individuele bobines die zo maar kapot kunnen gaan. De Wegenwacht monteert snel een nieuwe, als daar tenminste aan valt te komen. Heet lopen door een niet wekende elektrische waterpomp komt ook bij de Peugeot voor. Een kapotte temperatuursensor ‘fopt’ de bestuurder wel eens.

Renault Captur (2013 – heden)

Franse bestsellers

De populariteit van de Captur is vooral het gevolg van zijn geslaagde uiterlijk, dat volop de mogelijkheid biedt om de auto naar je eigen smaak aan te kleden. Er staat een enorm aanbod gebruikte Capturs in het land te koop, maar er is ook veel vraag naar. Vind je een mooie? Meteen toeslaan! Temeer daar er geen een hetzelfde is. De achterbank is met één hand verschuifbaar voor een variabele indeling. De 0,9 liter driecilinder lijkt krap bemeten, maar weert zich kranig en is op snelheid best stil. Reken wel op een brandstofverbruik van 1 op 14. Gaspedaal.nl leidt ons naar een spetterende blauwe Expression-uitvoering (2014, 68.000 km) bij een ‘vreemd merkdealer’ in Harderwijk. Die kost, inclusief kekke zwarte wielen, € 12.400.

Oordeel van de Wegenwacht

Renaults van deze generatie zijn betrouwbaarder dan hun voorgangers. Nu is het zo dat een Captur wel eens onnodige paniek veroorzaakt. Een kapotte ladingssensor op de accu leidt tot alarmerende teksten op het dashboard, maar de Wegenwacht kan dit euvel vrij snel verhelpen.

Ons advies

We gaan eens een keer mee met de massa en kiezen ook voor de Captur. Ruim, comfortabel, leuk om te zien en de meest betrouwbare van deze drie. Terecht populair dus!

Reageren op dit artikel:

Lotus SUV
Vorig bericht

Lotus SUV mogelijk op basis van nieuwe Volvo XC40

Ferrari 812 Superfast
Volgend bericht

Autovisie Kennisquiz: Witte paardenkrachten

Autovisie

Autovisie