De drie populairste compacte gezinsauto’s van ons land zijn ook tweedehands bijzonder gewild. Het aanbod is groot, maar welke moet je kiezen wanneer je maximaal 10 mille te besteden hebt? Wij helpen je op weg.

Ford Focus (2011 – heden)

Ford Focus

Binnen het door ons gestelde budget vind je maar weinig exemplaren van de huidige Focus. Oudere modellen zijn er genoeg, maar het model dat in 2011 verscheen, is niet voor niks een ‘bestseller’. Zoals vrijwel iedere Ford rijdt een Focus gewoon erg goed, met een mooie mix van comfort en sportiviteit. De compacte gezinswagen schakelt, veert én stuurt daarmee net even fijner dan in deze klasse gebruikelijk is. De keerzijde is er een prijskaartje hangt aan dergelijke kwaliteit. Bij de Ford-dealer in Rotterdam-Noord vinden we desondanks een keurige donkergrijze ‘Trend’-uitvoering uit 2012. De auto heeft een 1.6-liter benzinemotor met de nodige rijervaring (127.000 kilometer). Rijklaar moet de wagen € 9.995 kosten.

Oordeel van de Wegenwacht

Vrijwel altijd is elektronica de boosdoener als de Wegenwacht bij een Ford Focus wordt geroepen. De meeste storingen zijn vrij onschuldig. Beroemd is een combinatie van problemen, die worden veroorzaakt door een module die zich bij de voeten van de bijrijder bevindt. Een schop is genoeg om de elektronica te ontregelen. Een losse massakabel tussen de accu en de carrosserie is net zo’n kleinigheid, maar legt wel de complete auto stil.

Opel Astra (2009 – 2015)

Opel Astra

De vorige generatie van de Astra blijft een moderne auto om te zien. De latere bouwjaren beschikken bovendien over een fraai dashboard. De ruimte achterin is wat krap, maar niet iedereen heeft dat zo hard nodig. Met minimaal 370 liter is de bagageruimte net iets groter dan gemiddeld. Op de weg voldoet de Astra, al zal niet iedereen gecharmeerd zijn van de ‘kunstmatig’ aanvoelende besturing. Het onderstel is comfortabel afgestemd. Op www.gaspedaal.nl stuiten we op een groot aanbod van deze modelgeneratie. Ons oog valt op een stemmig donkerbruine, rijk uitgeruste ‘Cosmo’-uitvoering met een 1.6-liter benzinemotor. De Astra komt uit 2012, heeft 41.000 kilometer gelopen en staat voor € 9.990 te koop bij een autobedrijf in Slagharen.

Oordeel van de Wegenwacht

De Wegenwacht kent bij deze Astra’s een keur aan elektronische storingen, die in de regel ter plekke kunnen worden opgelost. Dat geldt bijvoorbeeld voor weigerende remlichten, een kapotte krukas- of nokkenassensor en een vastzittende (elektrische) handrem. Vervelender is een kapot membraam in de carterontluchting, waardoor de auto enorm gaat roken en in ‘no time’ zijn motorolie opstookt. Dat euvel is niet zo maar verholpen.

Volkswagen Golf (2008 – 2012)

Volkswagen Golf

Voor deze vergelijking komen we uit bij de zesde generatie van de Golf, de voorganger van het huidige model. De Volkswagen is een auto als een nette trui; geschikt voor elke gelegenheid. Hij rijdt comfortabel en is ruim genoeg voor 4 personen en hun bagage (minimaal 350 liter bergruimte). Het is verbazend hoe goed een relatief kleine motor als de 1.2 TSI al presteert. Er staan zoveel Golfs te koop, dat je voor een mooie nooit ver weg hoeft. Wij tippen bijvoorbeeld een keurige donkerblauwe vijfdeurs 1.2 Comfortline van 2011, met maar 50.000 km, die voor € 9.750 wordt aangeboden bij een occasionbedrijf in Almere.

Oordeel van de Wegenwacht

De Golf ‘6’ kent een aantal problemen die vaker optreden. Het komt voor dat de brandstofpomp in de tank niet werkt. Een goede garage vervangt niet de tank, maar repareert de pomp. Bijgeluiden uit de achterremmen kunnen meestal geen kwaad. De DSG-transmissie kent diverse storingen, waarvan een aantal tot een kostbare reparatie kunnen leiden. De TSI-benzinemotoren gaan wel eens op drie cilinders lopen, vanwege een kapotte bobine of doorslaande bougiekabel. Meestal kan de Wegenwacht dat ter plekke oplossen.

Ons advies

Zonder merkvoorkeur is de Ford Focus eigenlijk de fijnste auto, maar het exemplaar op deze pagina heeft aanzienlijk meer kilometers gereden dan de andere auto’s. Daarom zouden we in dit geval kiezen voor de Golf.

Reageren op dit artikel:

Nissan GT-R Nismo
Vorig bericht

Sjoerds Weetjes #59: Nissan GT-R Nismo heeft dure brandstofsmaak

Citroen BX Sport - Autovisie.nl
Volgend bericht

Uw Garage: Citroën BX Sport (1985)

Autovisie

Autovisie