De volgende generatie Ford Focus is aanstaande. Volgend jaar komt de middenklasser in een compleet nieuw jasje. Dat betekent tevens dat het einde van de huidige editie in zicht is. Voor de Focus RS valt in maart het doek.

Ford Focus RS Drift - Autovisie.nl

Aan het einde van het eerste kwartaal van 2018 zal Ford de laatste exemplaren van de Focus RS gaan bouwen. Daarmee valt niet alleen het doek voor de derde generatie Focus RS, het is tevens weer het einde van een RS-tijdperk. De vraag luidt wederom of er ooit nog een Focus RS komt. De heren van Fords Performance-afdeling zullen weer in conclaaf moeten gaan met het management van Ford om een snelle versie van de Focus te rechtvaardigen. Ook over de huidige editie is flink gediscussieerd op het hoogste niveau binnen Ford. Door de Focus RS ook in de Verenigde Staten aan te bieden, heeft de fabrikant uiteindelijk de verkoopverwachting kunnen verhogen, zodat de kostbare investeringen in de prijzige hot hatch over een groter productievolume kunnen worden terugverdiend.

Ford Focus RSKleurverdeling

Van de huidige Focus RS zijn momenteel 218 stuks in Nederland geregistreerd. Van de eerste twee edities zijn er respectievelijk 49 en 86 stuks gekentekend. De meest populaire kleur voor de huidige Focus RS is blauw (93 stuks), gevolgd door grijs (62), zwart (36) en – de kleur waarvoor geen meerprijs hoeft te worden betaald – wit (26).

Ford Focus RS Drift - Autovisie.nlBeschikbaarheid

Volgens Ford Nederland is de Focus RS onveranderd leverbaar in ons land. Er is dus nog geen beperking in de levering. Elders in de wereld is de beschikbaarheid wel beperkt. De Focus RS werd in 2016 geïntroduceerd. De auto beschikt over een 2,3 liter viercilinder turbomotor, goed voor 350 pk. De Focus RS snelt in 4,7 tellen van stilstand naar 100 km/h en haalt een topsnelheid van 266 km/h. Het model volgde pas jaren na het productie-einde van de tweede generatie Focus RS, die in 2009 en 2010 werd geleverd met een 2.5-vijfcilinder turbomotor (305 en 350 pk). Dat model verscheen overigens ook pas jaren na zijn voorganger, de in 2002 gelanceerde Focus RS met 2.0-viercilinder turbomotor met 225 pk.

Reageren op dit artikel:

Lexus RX450h L
Vorig bericht

Lexus RX450h L: Elf centimeter kan het verschil maken

Kia Stinger
Volgend bericht

Sterkere variant Kia Stinger in de maak

Sjoerd van Bilsen

Sjoerd van Bilsen

Nieuwsverslaggever die altijd de achterliggende gedachte wil weten en zoekt naar het nieuws dat de auto-industrie graag verborgen houdt. Heeft een grote liefde voor Donkervoort en verzamelt alles van auto’s, zoals folders, miniatuurmodellen en goodies.