Mini komt met nieuwe automatische transmissies voor zijn modellen. Jawel, transmissies. Het gaat om meerdere bakken.

Mini automaat

De Engelse dochter van het Duitse BMW-concern gaat zijn zestrapsautomaat vervangen. Voor de One, Cooper, Cooper D en Cooper S in de 3- en 5-deurs carrosserie, alsmede de Cabrio als Cooper D komt Mini met een nieuwe zeventrapsautomaat beschikbaar. Voor de Cooper SD en John Cooper Works van de hatchbacks en Cabrio komt een achttrapsautomaat op de prijslijst te staan. De twee transmissies heten Steptronic, maar er is een groter verschil dan alleen het aantal versnellingen.

Mini automaat

De 7-trapsautomaat is er een met een dubbele koppeling, terwijl de 8-trapsautomaat is een conventionele automaat met koppelomvormer. Standaard levert Mini overigens al zijn modellen met een handgeschakelde zesbak. De versnellingsbak met dubbele (natte) koppeling krijgt tevens een voor Mini nieuwe schakelhendel. Uit de middentunnel priemt een kort pookje, dat na het selecteren van Drive of Reverse altijd naar de middenstand keert. Een duw naar voren en de bak staat in achteruit. Een licht trekje aan de pook en de bak staat in Drive. De parkeerstand wordt geactiveerd door de P-knop in te drukken. Wanneer in Drive de pook naar links wordt bewogen, schakelt automatisch de Sport-stand in, waarna ook handmatig schakelen mogelijk is.

LEES OOK: NIEUW LOGO VOOR MINI

NAVIGATIESYSTEEM

De techneuten van Mini hebben de bak slimme software gegeven. De automaat staat in verbinding met het navigatiesysteem, zodat de elektronica het wegverloop weet en het schakelgedrag daarop kan aanpassen. In de rijstanden Mid en Green ontkoppelt de aandrijflijn tijdens het gas loslaten, zodat Mini niet op de dan stationair draaiende motor afremt. Het moet voor een lager verbruikscijfer zorgen.

De 7-trapsautomaat is inmiddels te bestellen.

Reageren op dit artikel:

Michael-Julius Renz ceo Audi Sport GmbH
Vorig bericht

Vervanger Audi Sport-topman Stephan Winkelmann aangewezen

Nissan LEAF
Volgend bericht

Nissan start nu ook productie Leaf in Engeland op

Autovisie

Autovisie