Oliver Schmidt moet zeven jaar de cel in en een boete van 400.000 dollar betalen (bijna 340.000 euro). De Volkswagen-manager was in de Verenigde Staten de spil in het dieselgateschandaal, aldus de rechter.

Oliver Schmidt

Oliver Schmidt

“Naar mijn mening bent u een van de belangrijkste samenzweerders”, zei hij. “U heeft geprobeerd om deze enorme fraudezaak geheim te houden. […] U heeft willens en weten gelogen tegen Amerikaanse overheidsfunctionarissen en actief deelgenomen aan de vernietiging van bewijsmateriaal.”

In opdracht

De advocaat van Schmidt geeft toe dat zijn cliënt iets fout heeft gedaan, maar zegt ook dat Schmidt opdrachten van hogerhand kreeg. “Aan meneer Schmidt werd gevraagd om het bestaan van sjoemelsoftware te verbergen voor de autoriteiten. En dat heeft hij gedaan.

James Liang

Schmidt heeft al elf maanden vastgezeten. Die worden van zijn totale straf afgetrokken. In totaal zijn acht managers en technici van Volkswagen aangeklaagd. Alleen Schmidt en technicus James Liang hebben tot nu toe een straf gekregen. Liang werd in augustus veroordeeld tot veertig maanden cel.

‘Porsche wil schadevergoeding van Audi om dieselgate’

Reageren op dit artikel:

BMW 6 Serie
Vorig bericht

BMW heeft afscheid genomen van 6 Serie Coupé

Startech
Volgend bericht

Startech zet kenteken Land Rover Discovery recht

Remco Slump

Remco Slump

Freelance redacteur met een voorliefde voor youngtimers van Duitse makelij. Is gefascineerd door Alpina, Groep B-rallywagens en homologatiespecials. Zingt steevast Janis Joplins tekst verkeerd: “Oh Lord, won’t you buy me a… BMW 850CSi.”