Nieuw jaar, nieuwe kansen. Wellicht heb jij je wel voorgenomen dat er in 2018 nu eindelijk eens een liefhebbersauto moet komen. Het goede nieuws? Dat hoeft niet veel te kosten! Wij tippen je drie uiteenlopende modellen van 10 mille elk.

Mazda MX-5 (2006 – 2015)

mazda_mx-5_roadster_31

De allesoverheersende eigenschap van de Mazda MX-5 is rijplezier. Dat geldt onverminderd voor deze generatie, direct herkenbaar aan de brede spatborden. Vergis je niet: de MX-5 is geen damesauto, maar een goudeerlijke, pure sportwagen, waarvan je veel plezier kunt hebben. Dakje open, kraag omhoog en lekker toeren over slingerende binnenwegen kan al bij vijftien graden Celsius en geeft een onbetaalbaar gevoel van vrijheid. Met deze Mazda is het elke dag een beetje vakantie! Wij zien onszelf al rijden in het donkerblauwe exemplaar dat voor € 9.900 te koop wordt aangeboden bij een autobedrijf in Elspeet. De roadster beschikt over een 1.8-liter benzinemotor, komt uit 2007 en heeft 95.000 kilometer gelopen.

Oordeel van de Wegenwacht

De befaamde Japanse bouwkwaliteit zien we ook terug bij de MX-5. Dit model heet bij Mazda intern ‘NC’ en is in veel opzichten anders dan zijn voorganger, maar daarom niet minder betrouwbaar. Aan een goed onderhouden en verzorgde MX-5 kun jij je feitelijk geen buil vallen, maar pas op voor verwaarloosde of gemodificeerde exemplaren.

Mercedes-Benz E-Klasse (2002 – 2009)

mercedes-benz_e500_7

Voor wie comfort graag met hoofdletters schrijft en nu eindelijk eens in een échte auto wil rijden, is deze generatie E-Klasse het overwegen waard. De rijke uitrusting is mooi meegenomen, maar het wordt pas echt genieten geblazen wanneer je met een mooie kruissnelheid naar een verre bestemming rijdt. De ster van Mercedes-Benz is wereldwijd bekend en staat voor stijl en status. Dat rijke gevoel is ook voor tien mille te koop, maar bedenk wel dat zo’n auto heel kostbaar is om te rijden. Ook wanneer alles heel blijft! Via www.gaspedaal.nl stuiten we bij een autobedrijf in Roden op een zilvergrijze E240 Avantgarde (2002, 75.000 km) voor € 9.950.

Oordeel van de Wegenwacht

Bij de eerste serie van dit model, vóór de facelift van 2006, kunnen heel veel (kostbare) problemen optreden. Vervanging van de ABS-pomp bijvoorbeeld, of kapotte luchtvering. Ook weigerende contactsleutels zijn berucht. Houd daarom altijd je reservesleutel bij de hand, zeker op vakantie! De multiriem kan er af lopen door een kapot lager, water in een SAM-module leidt tot allerhande storingen en dan hebben we het nog niet eens gehad over alle andere elektronische malheur.

Mini Cooper S (2006 – 2014)

mini_cooper_s_73

Als je van sportief autorijden houdt, dan is een Mini ronduit verslavend. Dat geldt voor ieder exemplaar, maar het sterkst voor de Cooper S-uitvoering. Met 175 pk gaat dat model serieus hard. Hij stuurt vlijmscherp en voelt enorm stabiel. De auto daagt je constant uit; rustig rijden is echt een opgave. De achterbank is vooral symbolisch aanwezig. Een Mini Cooper koop je dan ook vooral voor jezelf. Er is best veel aanbod voor ons budget, maar geen twee exemplaren zijn hetzelfde. Wat denk je van die donkergrijze met zwarte wielen (2012, 64.000 km), op www.gaspedaal.nl gevonden bij een autobedrijf in Lelystad, voor € 9.950?

Oordeel van de Wegenwacht

Deze Mini-generatie is verre van probleemloos. Kijk bij een exemplaar tot 2011 in de onderhoudshistorie of de terugroepactie op de distributieketting is uitgevoerd. Kwetsbaar is de koelventilator van het stuurhuis. Als die stilvalt, wordt heel de motor niet meer gekoeld. Hetzelfde geldt voor de elektrisch gestuurde waterpomp. Beide euvels kunnen tot enorme motorschade leiden. Verder zijn er veel elektronische problemen bekend, die vaak ter plekke kunnen worden opgelost. Zoals een dashboard dat uitvalt, een plakkende gasklep of weigerachtige stuurbekrachtiging.

Ons advies

Gaat het al kriebelen? Smaak is in dit geval allesbepalend. Hooguit kunnen we opmerken dat de Mazda in dit geval kwalitatief de beste auto is.

Reageren op dit artikel:

Porsche 964
Vorig bericht

Sjoerds Weetjes #61: Vermist! Een paar Porsche 964 Turbo's

Autovisie Kennisquiz 2018
Volgend bericht

Autovisie Kennisquiz: Deze auto’s komen in 2018

Autovisie

Autovisie