Waarom de Citroën 2CV de perfecte auto is om eieren mee te zoeken
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FPasen-Citroe%CC%88n-2CV.jpg)
Het is Pasen! Dat betekent eieren zoeken. En dat kan je het best doen met de befaamde Citroën 2CV. Waarom? Dat leggen we je in dit artikel uit.
De Citroën 2CV, iedereen kent hem wel. De lelijke eend, zoals het Franse wagentje veelal genoemd wordt, had een lange levensduur. De Deux Chevaux werd tussen 1948 en 1990 gebouwd. In die periode groeide de 2CV uit van simpel, boerenlandwagentje tot absolute cultheld.
Eieren zoeken tijdens Pasen met de Citroën 2CV
Toch is het juist dat boerenaspect dat de Citroën 2CV de ideale auto maakt tijdens Pasen. De auto is ontwikkeld voor het land. De 2CV moest slechte, onverharde wegen kunnen trotseren. Sterker nog, een vereiste was dat de Citroën met een lading eieren over omgeploegd veld kon rijden, zonder dat er ook maar één zou barsten. Het overmatig deinen op normale wegen maakt het mogelijk dat het autootje niet terug hoeft te deinzen voor slecht onderhouden hobbelwegen. De ideale paasauto dus.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FPasen-Citroe%CC%88n-2CV-2.jpg)
Niet alleen dat maakt het de perfecte paaswagen. Een andere gunstige bijkomstigheid is dat bij de Citroën 2CV, in tegenstelling tot de onzuinigste occasions van Nederland, het verbruik vrij laag ligt. Een gemiddeld verbruik van 1 op 16 is goed haalbaar. Lekker lang eieren zoeken dus.
Twee motoren in de 2CV
Erg rap gaat het niet. De eerste exemplaren werden geleverd met een 375cc-tweecilinder. De cilinders liggen lijnrecht tegenover elkaar in boxerformatie. Dit blokje levert een schamele 9 pk. Al gauw kwamen er ‘sterkere’ versies. Zo zijn er later modellen gemaakt met 14 en 16 pk. Uiteindelijk vormde een versie met 34 pk de krachtigste versie.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F04%2FPasen-Citroe%CC%88n-2CV-3.jpeg)
Als Sahara-uitvoering werd de Citroën 2CV zelfs met vierwielaandrijving geleverd. Citroën had geen motorblok in het gamma die alle vier wielen van genoeg kracht kon voorzien, dus kwam dit model simpelweg met twee motoren. Dat is nou denken in oplossingen. Eén op de vooras en één op de achteras.
Lees ook:
Ook interessant
-
Goedkope groene sticker voorkomt een forse boete in Duitsland
-
Waarom de Renault Espace ook zomaar een Talbot kon zijn
-
Met deze vier poets-essentials laat je jouw auto deze zomer stralen
-
102-benzine: waarom tanken en heeft jouw auto het nodig?
-
Citroën Axel: Roemeense eend in de bijt
-
Dit is de minimale afstand tussen snelheidsbord en een flitser
-
F1 is leuk, maar ken je deze 5 bizarre feiten over Top Fuel-racers?
-
Deze AliExpress-gadget maakt einde aan grote Tesla-ergernis
-
Schadeauto of niet? Zo controleer je middels bpm een occasion
-
Voorkom vaakst voorkomend pechgeval met deze goedkope gadget
-
Covermodel: deze Fiat is een instant klassieker om te koesteren
-
Covermodel: Ford middenmotor-project