Is videobellen tijdens het rijden toegestaan?
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2024%2F12%2FIMG_6714-rotated-e1733403873612.jpg)
Teams, Zoom, Skype, WhatsApp en Facetime, videobellen is helemaal van deze tijd. Maar mag je eigenlijk videobellen tijdens het rijden?
Je telefoon vasthouden tijdens het rijden is verboden en zorgt jaarlijks voor veel ongelukken. Videobellen tijdens het rijden kan echter prima in een telefoonhouder.
Videobellen tijdens het rijden
Met jouw telefoon in een houder videobellen tijdens het rijden is niet toegestaan, zo laat het CBR aan Autovisie weten. “Het is voor de wet hetzelfde als film kijken.”
Dit betekent dat videobellen tijdens het rijden onder artikel 5 van de Wegenverkeerswet valt. Deze schrijft voor: “Het is een ieder verboden zich zodanig te gedragen dat gevaar op de weg wordt veroorzaakt of kan worden veroorzaakt of dat het verkeer op de weg wordt gehinderd of kan worden gehinderd.”
Het boetebedrag voor videobellen tijdens het rijden is vergelijkbaar met dat van handheld bellen. Stilstaand videobellen in een auto mag natuurlijk wel.
Boete telefoon vasthouden
Handsfree bellen zonder video is wél toegestaan. Als je als automobilist toch je telefoon vasthoudt, riskeer je een boete van 420 euro exclusief administratiekosten.
Deze betaalbare Opel Frontera is niet wat de naam doet vermoeden
Verwarrende verkeerssituaties
In het drukke, Nederlandse verkeer ontstaan geregeld verwarrende situaties. Maar hoe dien je in deze gevallen te handelen als automobilist? Autovisie geeft antwoord. Hieronder een aantal recente vraagstukken.
- Mag je toeteren om vrienden gedag te zeggen?
- Is het fout om een linksplakker rechts te passeren zonder daarbij van rijstrook te wisselen?
- Is richting aangeven vóór je een rotonde oprijdt verplicht?