Koopwijzer: occasion Opel Cascada (2012-2018)
De Opel Cascada neemt in alle opzichten afstand van zijn voorganger – alleen de scherpe prijs blijft hetzelfde. Waar moet je op letten als je een occasion wilt gaan kopen?
Nadat Opel afscheid neemt van de Astra TwinTop duurt het tot 2012 voordat deze klapdakcabrio een opvolger krijgt. Met de Cascada gooit het merk het over een compleet andere boeg. De nieuwkomer heet niet langer Astra, het harde dak maakt plaats voor een softtop en de maatvoering en de vormgeving schuiven een segment op.
Carrosserie
Met zijn lengte van 4,69 meter en breedte van 1,84 meter heeft de Cascada een formaat dat je een marktsegment hoger verwacht. Het koetswerk is goed geproportioneerd en mist de logge vliegdekachterkant waar klapdakcabrio’s nogal eens last hebben. Het drievoudig geïsoleerde stoffen dak opent en sluit binnen 20 seconden bij snelheden tot 50 km/h. Opel belooft een 43 procent grote torsiestijfheid ten opzichte van de oude Astra TwinTop. Ondanks een stoffen kap en hoogvaste staalsoorten groeit het leeggewicht door onderhuidse verstevigingen tot een stevige 1.600-1.700 kilo. Afhankelijk van de dakpositie meet de bagageruimte 280 of 350 liter; de achterbank is in twee gelijke delen neerklapbaar. Pyrotechnisch geactiveerde beugels achter de achterbank beschermen inzittenden bij een koprol. Adaptieve AFL+ bi-xenonkoplampen zijn een fabrieksoptie.
Interieur
De wielbasis van 269 centimeter helpt de Cascada aan het predikaat ‘volwaardige vierzitter’. Een elektrisch easy entry-systeem vergemakkelijkt de instap naar de achterbank. Het dashboard, het instrumentarium en de knoppenrijke middenconsole komen uit de Astra; leer met contrasterende stiksels bovenop het dashboard moet de afstand tot het volumemodel accentueren. De optielijst voldoet aan Opels ‘topklasse-belofte’ met onder meer ergonomische AGR-stoelen, leren bekleding, stoelverwarming, stoelkoeling en stuurverwarming. Ook de uit andere modellen bekende infotainmentsystemen, navigatie en Bluetooth ontbreken niet, net als Opel Eye verkeersbordherkenning, lane departure warning, forward collision alert, blind spot warning en parkeerhulp met parkeercamera.
Motor
Het motoraanbod overlapt met dat van de Astra en de Insignia met het grote verschil dat alleen de sterkere varianten hun weg naar de Cascada vinden. Benzinemotoren zijn een indirect ingespoten 1.4 turbomotor (140 pk/220 Nm) en een direct ingespoten 1.6 turbomotor (170 pk/280 Nm); de enige dieselmotor is een 2.0 CDTI met commonrail inspuiting (165 pk/380 Nm) en roetfilter. In 2013 verschijnen twee nieuwe topmotoriseringen in de prijslijst. Dit zijn de 2.0 CDTI BiTurbo (195 pk/400 Nm) en de 1.6 Turbo (200 pk/280 Nm). Een controlepunt bij de benzineviercilinders is waterpomplekkage; afhankelijk van rijstijl en rijomstandigheden kunnen de diesels vatbaar zijn voor egr-vervuiling en turboslijtage.
Transmissie
De benzine- en dieselmotoren zijn verbonden met een handgeschakelde zesversnellingsbak. Een sequentiële zestrapsautomaat met koppelomvormer is een optie op de 170 pk benzinemotor en de 165 pk dieselmotor. De problemen met de handgeschakelde M32-transmissie – onder meer zagende bijgeluiden in de hoogste versnellingen – zouden aan de Cascada voorbij moeten gaan, want vanaf 2013 wordt een verbeterde M32-variant gemonteerd. De meeste Cascada’s rijden een bescheiden jaarkilometrage. Preventief periodiek olie verversen houdt de automaat in topconditie.
Wielophanging
De Cascada heeft dezelfde onafhankelijke HiPerStrut-voorwielophanging als de Astra/Insignia OPC en een semi-onafhankelijke Watt-achterwielophanging. De bouwwijze van de voorwielophanging vergroot de grip en voorkomt ongewenste aandrijfkrachtreacties in de besturing. De stuurbekrachtiging is elektrisch en snelheidsafhankelijk. Het siert Opel dat de Cascada de Nederlandse showrooms niet op winkelwagenwieltjes verlaat: het wielgamma begint bij 18 inch en eindigt bij 20 inch lichtmetaal. Adaptieve FlexRide schokdempers zijn een fabrieksoptie en aanbevelenswaardig in combinatie met de grootste wielmaat.
Welke moet ik hebben?
De 1.4 Turbo presteert aanvaardbaar voor mensen zonder grote haast. De 1.6 Turbo verandert de Cascada evenmin in een sportauto maar kan merkbaar beter met het forse gewicht uit de voeten. De 2.0 CDTI-diesels zijn in Nederland schaars, hoewel ze door hun grote draaimoment uitstekend bij de niet bepaald vederlichte cabriolet passen. In Nederland zijn vrijwel uitsluitend rijk uitgeruste uitvoeringen geleverd. 18 inch lichtmetaal, parkeersensoren, stof/leer en airconditioning zijn standaard. Met 19 of 20 inch wielen, adaptieve koplampen, leer, stoelverwarming, navigatie en alle mogelijke parkeerhulpmiddelen heeft de Cascada alles wat hij moet hebben om zijn eigenaar een verwengevoel te geven.
Tijd voor een gebruikte cabriolet? Hoe test je een occasion?
Moet dit hem worden?
De Opel Cascada scoort nieuw en als occasion met zijn mix van elegant design, comfortabele rijeigenschappen, een royale uitrusting en een aanlokkelijk prijskaartje. Jong gebruikt is de vierzits cabriolet een nog interessanter aanbod. Het leeuwendeel is ingezet als tweede auto of zomerauto en heeft een lage kilometerstand, een zeer complete uitrusting met veel opties en biedt een aanzienlijk prijsvoordeel ten opzichte van een splinternieuw exemplaar. Ook als je niet eerder Opel reed zijn er, kortom, meer dan genoeg uitstekende redenen om de Cascada in overweging te nemen.
Tijdlijn
- najaar 2012 – introductie Opel Cascada
- voorjaar 2013 – Cascada Cosmo+
- zomer 2013 – 2.0 CDTI BiTurbo
- najaar 2013 – 1.6 Turbo (200 pk)
- najaar 2016 – Cascada Supreme
- voorjaar 2018 – einde productie
KOPEN
– Elegante vormgeving
– Comfortabel onderstel
– Complete uitrusting (NL)
– Aantrekkelijk geprijsd
NIET KOPEN
– Geen stuurmanscabrio
– Forse afmetingen
– Stevig gewicht
Denk ook eens aan een…
Audi A5 Cabriolet (2007-2018)
Tijdloze vormgeving, toonaangevende afwerking en een klassieke softtop maken de Audi A5 Cabriolet tot een groot succes. Het grote motoraanbod varieert van vlotte viercilinders tot bloedsnelle achtcilinders.
Mercedes-Benz E-Klasse Cabriolet (2009-2016)
De cabrioversie van de W212-reeks draagt de modelcode C207. De open ‘E’ is trouw aan de de merkwaarden van de ster en biedt veel comfort, soepele motoren en (duur betaalde) luxe.
Lees ook:
Ook interessant
-
Koopwijzer: Mitsubishi Eclipse Cross – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Kia Sorento – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: iedere generatie Volkswagen Golf – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Citroën C3 Aircross – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Jeep Cherokee – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Maserati Levante – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Opel Grandland – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Suzuki Swift – prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer Renault Zoe: prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Mercedes E-Klasse (W213) prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Toyota Land Cruiser prijzen, problemen en uitvoeringen
-
Koopwijzer: Ford Mustang – prijzen, problemen en uitvoeringen