Dit gebeurt er met de prijs van benzine in 2023
Benzine en diesel zijn dit jaar extreem duur. Om de pijn aan de pomp enigszins te verzachten, verlaagde de overheid de accijns op brandstof. Maar hoe gaat dat in 2023 zijn?
Per 1 april 2022 zijn de accijns in Nederland op brandstof verlaagd. Een liter benzine daalde met 17,3 cent. Een liter diesel werd 11,1 cent goedkoper. LPG kost sinds dien 4,1 cent minder per liter.
Accijns op brandstof in 2023
Verwacht wordt dat de prijs voor olie de komende maanden niet extreem daalt. En nu al komt een op de vier automobilisten financieel in de knel door dure brandstof.
Dit is de invloed van de prijs van benzine op je (privé)leven
Volgens bronnen aan de politieke redactie van RTL Nieuws blijft de verlaging van de accijns op benzine, diesel en LPG ook in 2023 van kracht. In ieder geval tot 1 juli 2023. In totaal wordt er 16 miljard euro uitgegeven aan een pakket dat de koopkracht van de gemiddelde Nederlander minder moet doen dalen. Officieel worden alle maatregelen op Prinsjesdag gepresenteerd.
In Duitsland wordt benzine en diesel duurder
Hoewel Nederland de accijnsverlaging op benzine voortzet – volgens de geruchten. Zie je in Duitsland het tegenovergestelde. De Duitse regering stopt vandaag (1 september) met het de accijnsverlaging op brandstof.
De verlaging in Duitsland was 30 cent per liter benzine en 14 cent per liter diesel. Nu is de prijs nagenoeg gelijk en loont het niet om de grens over te rijden. België is nog wel steeds interessant voor tankers van benzine en diesel. Voor brandstoffen op basis van aardgas kan je beter in Nederland blijven.
In Frankrijk kan je het best benzine of diesel tanken
Kijk je naar de rest van Europa, dan valt Frankrijk erg op. De accijnskorting op brandstof is daar juist groter geworden. Voor een liter benzine betaalden de Fransen 18 cent minder dan voor de verlaging. Inmiddels is dit 30 cent. De Belgische Autovisie-lezer kan wellicht een ritje naar de Franse grens maken voor een relatief goedkope tankbeurt.