5 redenen om (niet) met een camper op vakantie te gaan
Nu de zomer alweer op zijn einde loopt, is dit misschien wel hét moment om te investeren in een camper. Voor koopjesjagers is het wellicht beter om in de vrieskou te gaan shoppen, wanneer de prijzen net als de temperatuur gedaald zijn. Voor wie nog wil genieten van een heerlijke nazomer kan nu zijn slag al slaan.
Plus: Je kunt sneller van je vakantie genieten
Als campereigenaar voelt de reis al als de vakantie. Met het goede overzicht vanuit je grote zetel waan je je de koning van de dure tolweg. Daar kun je met je camper ook sneller rijden dan zijn niet gemotoriseerde broertje, de caravan. In veel Europese landen ligt de toegestane maximumsnelheid voor een camper namelijk hoger.
Ook als je de snelweg hebt verlaten, ben je nog in het voordeel want je wurmt je makkelijker door dat kleine stadje dan met een sleurhut. Dus eerder ‘vamos a la playa’!
Plus: Goedkoop logeren
Een goedkope slaapplek is niet altijd de beste keuze. Maar als echte Hollander neem je natuurlijk alles wat gratis is in overweging. Wil je je route niet verlaten maar het liefst langs de snelweg overnachten dan mag dat in Nederland nergens behalve op aangewezen plaatsen. In Duitsland mag je overal langs de snelweg 24 uur staan en in Frankrijk mag je zelfs een hele week op een parkeerplek voor auto’s of bussen van je oploskoffie genieten.
Plus: Vrijheid
De flexibiliteit om, met name in het buitenland, op veel plekken te overnachten met je camper geeft je de vrijheid om te gaan en staan waar je wilt. Is er regen voorspeld op de camping in Limburg, dan rijd je toch even door naar Frankrijk want de camper volgt je toch wel. De flexibiliteit is door het coronavirus enigszins beperkt maar dat kun je de camper moeilijk als minpunt aanrekenen. Mocht je toch onverhoopt in oranje gebied belanden, dan kunnen die 10 dagen quarantaine op de oprit ook als vakantie worden afgeschreven.
Min: Alles moet mee
Je bent net een slak: overal waar jij gaat, gaat je huis. Als je even snel boodschappen wilt gaan doen met de camper moet je eerst alles inpakken of besluiten voor een ander vervoersmiddel te gaan. Niet voor niets heeft bijna elke camper een fietsendrager of een scootergarage.
Min: De prijs
Hoewel de vakanties zelf goedkoper worden, kost de camper al gauw een stuk meer dan een caravan. Voor een van de goedkoopste nieuwe campers, een Fiat Ducato, ben je rond de 48 mille kwijt. Voor twee van de goedkoopste caravans: de Caravelair Alba en de Sterckman Easy betaal je veel minder, vanaf 12 mille heb je er een.