Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 19 nov 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Aanrijtijden hulpdiensten langer door verlaging maximum snelheid’

Het verlagen van de maximumsnelheid naar 100 km/h betekent niet alleen voor de normale automobilist een langere reistijd. Ook hulpdiensten zoals de politie krijgen hiermee te maken, en dat betekent een langere aanrijtijd.

Porsche rijkspolitie politie-porsche

Nederlandse hulpdiensten werken met twee richtlijnen: ze moeten binnen 15 minuten op plaats van bestemming zijn en moeten dit halen terwijl ze niet harder dan 40 kilometer per uur te hard rijden. De eerstgenoemde wordt al met enige regelmaat niet gehaald, voornamelijk in de buitengebieden. De snelheidsverlaging die wordt ingevoerd om de stikstofcrisis het hoofd te bieden, kan dit nog erger maken. Hulpdiensten mogen namelijk niet meer 170 km/h, maar nog maar 140 km/h. Dat kan kostbare minuten schelen, en daarom trekt de politievakbond ACP aan de bel.

Snelheidslimiet

Gerrit van de Kamp, voorzitter van de ACP, laat tegenover BNR weten dat hij graag in gesprek wil met de politieleiding. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het handhaven van de eerder genoemde richtlijnen. Het zou dus kunnen zijn dat ze opnieuw moeten kijken naar het aantal kilometers per uur waarmee de politie het snelheidslimiet mag overschrijden. “We willen weten of wij ons ook aan de nieuwe maximum snelheid moeten houden of dat er een flexibelere norm komt. Met deze richtlijn is het namelijk bijna niet te voorkomen dat de aanrijtijden langer worden,” aldus van de Kamp.

Of de richtlijn veel ruimer kan worden lijkt onwaarschijnlijk. Hij is namelijk opgelegd om de veiligheid van het verkeer te waarborgen. Een overtreding van de gestelde 40 kilometer per uur te hard moet nu al met een zeer goede reden aangevraagd worden. Als het zonder goedkeuring toch gebeurt, dan krijgt de overtreder een boete die hij zelf moet betalen.

80 km/h

BNR vroeg ook bij ambulance- en brandweerdiensten of zij dezelfde problemen zien als de politie. Daarop antwoordden beide dat ze vermoeden geen last te hebben van de snelheidsverlaging. De brandweerauto’s halen gemiddeld maximaal 80 km/h en de ambulance rijdt vooral korte ritten waarbij het verschil in snelheid niet zo veel uitmaakt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.