Aantal verkeersdoden met kwart gestegen, veelal fietsende ouderen
Het aantal mensen dat vorig jaar in het verkeer is omgekomen is met ruim een kwart gestegen. Vooral fietsende ouderen zorgden voor veel dodelijke ongelukken.
In 2022 ging het om 737 verkeersdoden, 155 meer dan in 2021. Dit meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Hiermee is het aantal verkeersdoden is het hoogst sinds 2008.
Meer verkeersdoden, vooral onder fietsers
Het aantal verkeersdoden is ook een stuk meer dan de voorlopige cijfers eerder aangaven. Ook toen was al duidelijk welk voertuig de meeste verkeersslachtoffers voor zijn rekening neemt.
Onder het totaalaantal verkeersslachtoffers zaten 291 mensen op de fiets. En dat is extreem veel. Sterker nog, volgens het CBS het hoogste aantal sinds het begin van de registratie in 1996. Onder 75-plussers nam het aantal fatale ongelukken het sterkst toe. En dan met name op de fiets: 150 in 2022, tegen 94 het jaar ervoor.
Van de verkeersdoden onder fietsers, overleed bijna de helft door een aanrijding met een auto of bestelauto. Een kwart verongelukte zonder botsing met een ander voertuig. Zij kwamen ten val door bijvoorbeeld een onwelwording, een verkeerde stuurbeweging, een slecht wegdek, gladheid, of een voet tussen de spaken.
Brabant het gevaarlijkst
Met 140 dodelijke verkeersslachtoffers is Noord-Brabant het gevaarlijkst. Het zijn er daar een kleine vijftig meer dan in 2021. Daarna volgen Zuid-Holland, Gelderland en Noord-Holland, die ook alle drie een toename zagen. In de provincie Utrecht daalde het aantal verkeersdoden. In Drenthe, Overijssel en Zeeland verdubbelde het aantal vergeleken met 2021.
In het verkeer kwamen net als in voorgaande jaren meer mannen (522) dan vrouwen (215) om het leven. Begin deze eeuw was het aantal verkeersdoden jaarlijks ruim duizend. Daarna zakte het aantal geleidelijk tot 570 in zowel 2013 als 2014.