Dit is waarom de APK in 2023 voor sommige auto’s lastiger wordt
2023 staat voor de deur. Naast nieuwe belastingregels wordt een APK krijgen voor sommige auto’s lastiger. Hoe dat zit, leggen we in dit artikel uit.
APK staat voor algemene periodieke keuring en gaat in op de verkeersveiligheid van je auto en de milieueisen. Dit laatste aspect wordt strenger.
APK voor dieselauto’s in 2023 strenger
Althans, voor auto’s die rijden op diesel. Op dit moment wordt er tijdens de APK gekeken of er een roetfilter aanwezig is in een dieselauto. Heeft je zelfontbrander er een, dan kan-ie op dit punt niet worden afgekeurd.
Dieselgate nog niet voorbij: Consumentenbond sleept Volkswagen voor rechter in ‘Polo-zaak’
Per 1 januari 2023 verandert dit. Tijdens de APK wordt een auto die op diesel rijdt grondiger gecheckt. Er wordt met een zogenoemde ‘deeltjesteller’ gemeten of een dieselauto niet een kapot roetfilter heeft. Volgens de staatssecretaris van infrastructuur en waterstaat, Vivianne Heijnen, zorgt zo’n filter er namelijk voor dat vrijwel alle dieseldeeltjes opgevangen worden.
Hoewel een strengere APK-procedure met name een nadeel lijkt voor de eigenaren van dieselauto’s die gekeurd moeten worden, is het voor nog een groep nadelig: de keurmeesters. Zij moeten namelijk een tester aanschaffen die een paar duizend euro kost.
De deeltjesteller voor diesels
Keuringsbedrijven mogen zelf kiezen of ze een deeltjesteller bestellen. Echter, als ze het apparaat niet bestellen, mogen ze geen diesels meer keuren.
“In totaal zijn er ca. 9769 APK-bedrijven met een erkenning op dieselauto’s te keuren. Op basis van een door de RAI-vereniging uitgevoerde enquête is gebleken dat 7318 APK-bedrijven een deeltjesteller hebben besteld en dat naar verwachting 4292 deeltjestellers op tijd zijn uitgeleverd. Volgens opgave van de RDW waren op 10 juni 2022 nog maar 2238 deeltjestellers geregistreerd in het systeem voor registratie van APK-meetmiddelen”, zo schreef staatssecretaris Heijnen afgelopen jaar in een brieft. De nieuwe methode zou eigenlijk 1 juli 2022 worden ingevoerd, maar is om de genoemde reden een half jaar vertraagd.