Audi A6 E-tron is niet eerste model op PPE-basis
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2021%2F04%2Fx21C2C0049.jpg)
Met de A6 E-tron presenteert Audi voor de eerste maal een model op basis van het spiksplinternieuwe Premium Platform Electric, kortweg PPE. Maar deze elektrische A6 is niet het eerste model dat van de architectuur gebruik gaat maken.
Dat wordt de broer van de A6 E-tron, de Q6 E-tron. Deze SUV met elektrische aandrijving wordt momenteel op de technische basis PPE ontwikkeld. Audi stelt de elektro-SUV volgend jaar voor. De verkoop start vervolgens aan het einde van 2022. Het ziet er niet naar uit dat de autobouwer de Q6 eerst als prototype of als studiemodel laat zien, zoals het nu doet met de A6 E-tron. Mogelijk houdt dat verband met een andere elektrisch aangedreven SUV die op de PPE-architectuur komt. Dat is de Porsche Macan. Audi’s zustermodel lanceert dat model eveneens volgend jaar. Het PPE-platform komt dan ook voort uit een samenwerking tussen Audi en Porsche. Andere merken van het Volkswagen-concern zijn er niet bij betrokken. Aan Autovisie laat de woordvoerder van Audi AG echter wel weten dat wanneer Bentley interesse zou hebben het gebruik van de bodemplaat kan maken.
Tussen MEB en J1
Voor de A6 E-tron kiest Audi voor een wielbasis van 2,95 meter. De architectuur is echter modulair en in alle richting te vergroten en te verkleinen. Als ondergrens ziet Audi het D-segment, zeg maar de elektrische modellen boven de Q4 E-tron met zijn MEB-platform. De bovengrens zal het E-segment zijn. De types vanaf de E-tron GT maken gebruik van het J1-platform, terwijl er nog een architectuur voor daarboven komt. Het is ook weer een bodemsectie die Porsche met Audi in ontwikkeling heeft en Bentley zich aansluit.
Eigen karakter en carrosserievorm
Het PPE-platform biedt de basis voor achter- en vierwielaangedreven modellen met een of meerdere elektromotoren. De technische basis is voor alle modellen op de bodemsectie gelijk, maar onder andere wielophanging, luchtvering, rijkarakter en besturing krijgen een specifieke afstelling per merk. De carrosserievorm bepalen de verschillende merken zelf.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had