In de nieuwste Audi RS 4 en RS 5 zit bewust minder isolatiemateriaal
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Faudirs5sportbackcompetitionplus1.jpg)
Audi gaat het Nederlandse modellengamme uitbereiden met extra sportieve versies van de RS 4 Avant en RS 5. De nieuwe Competition Plus-varianten zullen de auto’s niet alleen cosmetisch een boost geven. Ook zullen ze qua rijervaring sportiever zijn dan de ‘reguliere’ versies.
Exclusieve uitrusting
De nieuwe sportonderstellen waar de nieuwe varianten over zullen beschikken hebben een handmatig instelbare ‘coilover-ophanging’. Dit moet volgens Audi zorgen voor meer rijplezier en dynamiek, zonder dat het ten kosten gaat van de alledaagse bruikbaarheid van de auto’s. Door deze ophanging ligt de rijhoogte tien millimeter lager dan de standaard RS-versies. Voor degene die liever nóg lager zitten, is er de mogelijkheid om het onderstel met nog eens een centimeter te verlagen. Bovendien hebben de Competition Plus-versies instelbare dempers en stijvere stabilisatorstangen voor een nog betere rij-ervaring.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Frs4avantcompetitionplus51.jpg)
Bovendien heeft de Duitse fabrikant het sperdifferentieel onder handen genomen met meer wendbaarheid als resultaat. De verbeterpunten zitten niet alleen in de hardware. Met alle technologie die tegenwoordig in auto’s verstopt zit is het vanzelfsprekend dat ook daar verbeterpunten liggen. Daarom heeft Audi ook de software van de versnellingsbak geüpdatet. Dit zorgt ervoor dat de schakeltijden sneller zijn en er een duidelijker verschil zit tussen de verschillende rijstanden, aldus de fabrikant.
Prestaties en geluid
Laten we beginnen met de 0 tot 100 tijden. Die sprint trekken de nieuwe versies van de RS 4 Avant tweetienden van een seconde sneller dan hun minder extreme broertjes. Voor de RS 5 Sportback en Coupé is er een verbetering van 0,1 seconde. Voor de echte snelheidsduivels onder ons is het waarschijnlijk mooi om te horen dat Audi de maximumsnelheid van de Plus-versies met 40 km/h verhoogd heeft tot 290 km/h. Het motorblok is in beide modellen hetzelfde en onveranderd van het origineel. Het betreft een V6 biturbo, die 450 pk en 600 Nm aan koppel tevoorschijn tovert.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Faudirs5coupecompetitionplus80.jpg)
Voor degene die graag alle aandacht naar zich toe wil trekken als-ie langsrijdt, klinkt het nieuwe uitlaatsysteem als muziek in de oren. Dat zorgt volgens Audi namelijk voor een intenser geluid. Die kun je zelf perfect horen, mede dankzij de beperkte isolatie tussen de motor in het interieur. Audi heeft namelijk bewust minder isolatie aangebracht, zodat je de V6 beter hoort brullen.
Interieur en exterieur
Het interieur van de auto’s wordt gedomineerd door zwart leer dat er zoals gewoonlijk erg fraai uitziet, maar niet uitermate veel verschilt van de standaard versies.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F05%2Faudirs5sportbackcompetitionplus22.jpg)
Wil je toch iets terug doen voor het milieu, dan is er de optie het Dinamica-pakket te kiezen. Daarmee krijg je sportstoelen die voor 45 procent gemaakt zijn uit gerecyclede materialen. De vraag is of de doorsnee RS5-koper daar aandacht aan besteedt. Mochten ze dat wel willen hebben ze vanaf juli de kans om een exemplaar op de kop te tikken. Dit zal exclusief via de Nederlands Audi Sport-dealers gaan. De prijzen worden in aanloop naar de introductie bekendgemaakt.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had