Autofotografie: Compositie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2FBMW-i8-BMW-M1-Sytse-Dijkstra-Autovisie.nl_.jpg)
Een mooi beeld een kwestie van smaak? Dat klopt, maar toch zijn er ongeschreven regels over de omliggende ruimte en verhoudingen die een foto aantrekkelijker maken om naar te kijken.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F06%2FPeugeot-208-GTi-Ford-Fiesta-ST-Renault-Clio-RS-Mini-John-Cooper-Works-Sytse-Dijkstra-Autovisie.nl_.jpg)
Als we compositie gaan ontleden gaat het om vlakverdeling, plaatsing van je onderwerp, gebruik van andere objecten, licht, achtergrond, horizon, kijkrichting en nog veel meer. Wil je daar in de praktijk meer over leren? Schrijf je dan in voor de
Neem de tijd
In dit blog vertel ik je meer over een aantal van de bovenstaande termen. Als je nog niet zoveel ervaring hebt bij het maken van een compositie, is het allerbelangrijkste dat je de tijd neemt om goed door je lens te kijken. Denk na over wat je wilt laten zien en wat hoofdzaken en bijzaken zijn. Kijk veel naar andere foto’s en probeer te omschrijven wat je sterk vindt. Dit helpt je bewust in te zien wat een beeld sterk maakt en dit ook zelf toe te passen in je eigen fotografie. Moet de horizon altijd recht staan bijvoorbeeld? Zeker niet. Maar als je hem scheef laat staat, zet hem dan echt een paar graden scheef. Anders lijkt het geen bewuste keuze en staat het slordig.
Je creëert een krachtiger beeld door de ruimte rondom je onderwerp vrij te houden van afleidingen. Met andere woorden: geef je hoofdonderwerp ruimte om te ademen. Als je twee auto’s heel strak op elkaar positioneert, vechten ze om aandacht en wordt je beeld onrustig. Mij helpt het altijd om een luchtkussen rondom het hoofdonderwerp in te beelden en andere objecten of onderwerpen deze ruimte niet te laten binnen treden. Zie de foto van de BMW i8 en M1 en die van de Mercedes G-klasse en Jeep Wrangler hieronder als voorbeeld.
Mag je dan niet overlappen? Zeker wel, maar houd een opvallend detail vrij van afleiding. In het geval van de foto met zeven generaties Ford RS de koplampen van de auto’s of bij de Donkervoort GTO de voorste velg. Ook hierbij geldt weer dat dit allemaal een kwestie van smaak is en geen exacte wetenschap, dus durf te experimenteren en vorm je eigen stijl.
Je eigen positie is meestal het gemakkelijkst te beïnvloeden dus speel hiermee om storende zaken te elimineren. Soms verdwijnt een vervelend object als je op grond ligt, of juist een stuk hoger gaat staan. Een keukentrapje is hierbij erg handig om je creative invalshoeken letterlijk naar een hoger niveau te tillen. Succes en post je resultaat onderaan dit blog voor opbouwende kritiek!
Lees ook:
Ook interessant
-
Occasionkopers blijken geen EV te willen, maar benzineauto
-
Verkoopcijfers maart 2025: deze gekke dingen vielen ons op
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Zeekr 7X in Nederland
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven