Autofotografie: Een goede locatie is het halve werk
Een goede fotolocatie is belangrijk en kan een fotoshoot maken of breken. Je kunt ermee je stijlstempel op je foto’s drukken en je onderscheiden van de rest van de fotograven. Maar wat is nu eigenlijk een goede locatie?
In ieder geval moet je een plek hebben waar je makkelijk om de auto heen kan lopen en hem eenvoudig kan verplaatsen. Verder wil je geen afleidende achtergrond hebben en is het mooi als de locatie een beetje past bij het karakter van de auto. Daar wordt je foto sterker van.
“Mijn foto’s kun je herkennen aan de strakke en vaak simpele achtergronden”
Mijn foto’s kun je herkennen aan de strakke en vaak simpele achtergronden. Ik vind het daarbij belangrijk dat een auto op zijn natuurlijke ondergrond staat. Met andere woorden, gewoon op asfalt als ik geen 4×4’s voor mijn lens heb. Klinkt logisch, maar toch zijn er genoeg schrijnende voorbeelden van auto’s die als een verdwaalde tractor op het gras gefotografeerd zijn. Een absolute no go!
Als je niet zo goed bent met Photoshop kun je beter locaties met veel lantaarnpalen, verkeersborden en elektriciteitsmasten vermijden. Staan er toch vervelende objecten in de weg? Probeer dan je standpunt eens aan te passen. Vaak verdwijnen hele transformatorhuisjes uit beeld als je door je knieën gaat of juist op een trapje gaat staan. Hier ga ik in een volgend blog over compositie verder op in.
Mag je zelf de locatie uitzoeken of weet je in welke regio een shoot gaat plaatsvinden, dan is Google je beste vriend. Met Google Maps als orientatie, Google Streetview als verdieping en My Maps om je locaties op te slaan.
Als reportagefotograaf opereer je meestal in onbekend terrein en dit vergt een iets andere aanpak. De eisen aan een locatie veranderen niet, maar je bent veel meer overgeleverd aan je eigen creativiteit en improvisatietalent. Deze vaardigheden oefen je het beste door veel verschillende dingen te proberen en onderweg bij de ook maar de lichtste inspiratie meteen te stoppen en te gaan experimenteren met je camera.
LEES OOK: AUTOFOTOGRAFIE – SCHILDEREN MET LICHT
Mijn favoriete plekken zijn grote industriële gebouwen, oude vliegvelden, zoutvlaktes of een mooie bochtige weg die dwars door een landschap snijdt. Bij voorkeur allemaal verlaten. Ook is een circuit altijd een fijne plek om te fotograferen en bovendien een plek waar auto’s met sportieve genen goed uit de verf komen.
Als laatste tip wil ik nog meegeven dat je op locaties vaak voor verrassingen komt te staan. Als je voor een belangrijke opdrachtgever werkt of de extra zekerheid wilt dat je fotoshoot niet in het water valt, staar je dan niet blind op die ene plek en zorg dat je back-uplocaties achter de hand hebt. Want ook al zag het er online nog zo goed uit of ben je er al twintig keer geweest, zolang jij een locatie niet afgehuurd hebt, kan er op de dag van de shoot heel goed een complete rommelmarkt staan.