Met deze 5 auto’s van tractormerken mag je wél op de snelweg
Sinds het uitbreken van de boerenprotesten zien we steeds meer landbouwmerken op de snelweg die we hier nog nooit hebben gezien: John Deere, New Holland en Fendt. Echter, er zijn ook voertuigen van merken die tractors bouwen die wél op de snelweg mogen.
Om op de snelweg te mogen rijden, moet je voertuig minimaal 60 kilometer per uur kunnen rijden. Hoewel sommige tractoren dat wellicht halen, zijn ze toch uitgesloten van deze wegen.
Met deze vijf auto’s van tractormerken mag je wél op de snelweg
Er zijn (oud) tractormerken die de overstap naar personenauto’s hebben gemaakt. Hoewel je met een auto wellicht minder indruk maakt op de bestuurders in Den Haag, mag je met modellen van deze fabrikanten wel ongestoord mee op de snelweg rijden.
1. Lamborghini
Het Lamborghini-verhaal is wellicht de bekendste in de gehele auto-industrie. Ferruccio Lamborghini werkte tijdens de Tweede Wereldoorlog aan dienstvoertuigen. Na zijn terugkeer naar zijn geboortedorp besloot hij zelf tractoren te gaan bouwen.
Uiteindelijk kocht Italiaan van zijn verdiende geld een Ferrari 250GT, maar hij had problemen met de koppeling van die auto. Hij besloot aan te kloppen bij Enzo Ferrari, die vond dat Ferruccio zich maar bezig moest houden met het bouwen van tractoren.
Verkeerspuinhoop na boerenprotest: blokkade A6, aanrijding tractor op A12
Dit inspireerde Lamborghini om als producent van tractoren zijn eigen auto te bouwen. Uiteindelijk werkt het eerste in serie geproduceerde model de 350 GT.
2. Porsche
Ook Porsche geeft roots in de agrarische sector. Nog voor het merk echt van de grond kwam, ontwierp Ferdinand Porsche de ‘Volksschlepper’ (volkstractor) in opdracht van Adolf Hitler.
Na de oorlog produceerde het merk onder de naam Porsche-Diesel van 1956 tot 1963 tractoren. Er werden uiteindelijk meer dan 125.000 diesels gebouwd.
3. Dongfeng
Dongfeng is een gigantische Chinese autofabrikant die bijvoorbeeld de samenwerking aangaat met Honda. Zo wordt de nieuwe Honda HR-V ook als GAC Honda verkocht in China, net als veel andere modellen.
Naast auto’s maakt het Chinese staatsbedrijf ook tractoren. Veelal gaat het om kleine exemplaren, maar ze bouwen ook grote landbouwvoertuigen.
4. Mercedes-Benz
Mercedes-Benz heeft ook tractoren ontwikkeld, bijvoorbeeld onder de merknaam MB Trac. Als basis is het Unimog-platform gebruikt waar vrachtwagens en campers van Mercedes op gebouwd worden.
5. Ford
Tot 1965 verkocht Ford onder de naam Fordson tractoren. Het merk werd later overgedragen aan Fiat gevolgd door een overname van New Holland Group. Zowel Fiat als Ford bleven nog even als merknaam bestaan, al worden er vandaag de dag enkel nog New Holland-tractoren verkocht door de producent. Desondanks komen veel modellen voor de Europese markt uit de oude Ford-fabrieken.