Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 30 aug 2019
Leestijd: 2 minuten

Belgische politie deelt jaarlijks 15.000 snelheidsboetes uit zonder snelheidsmeting

Jaarlijks beboet de Belgische politie ruim 15.000 hardrijders zonder dat ze officieel op hun hardrijden zijn vastgelegd. De politie maakt in dit geval namelijk geen gebruik van lasers of camera’s, maar gaat uit van de expertise van de agent.

Politie laser snelheidscontrole

De Belgische politie is beduidend anders dan de Nederlandse. Waar wij hier geloven op meten is weten, zijn ze er bij onze zuiderburen van overtuigd dat een getrainde agent met zijn blote oog het verschil tussen 50 en 70 km/h kan zien. Eerder deze week schreven we al over het feit dat de Belgische dienders een prent uit mogen schrijven als een automobilist zijn snelheid niet aan de situatie aanpast. Hierbij gaat het dan niet eens op het overtreden van de maximale snelheid, maar worden boetes ook uitgedeeld bij te langzaam rijden. Nu blijkt dat er jaarlijks ruim 15.000 mensen op de bon geslingerd worden doordat oom agent de snelheid niet passend vindt.

Hoera!

Als je nu denkt dat de Belgische wetshandhavers na het nieuws van eerder deze week op de vingers getikt zijn, dan heb je het fout. Sterker nog, de manier van beboeten wordt toegejuicht. Peter D’hondt, Dendermondse politierechter, stelt tegenover HLN: “We willen toch allemaal dat de politie het patsergedrag op de weg aanpakt? Auto’s die met gierende banden optrekken en gevaar veroorzaken, daar ergeren we ons allemaal aan. De Brusselse politie wil daar iets aan doen? Wel, dan zeg ik: hoera!”

Volgens de politie gaat het in de meeste gevallen ook niet om overtredingen van 3 of 4 kilometer per uur te snel of te langzaam. Het gaat eerder om flinke snelheidsovertredingen zoals 50 waar je 30 mag of 70-80 waar je 50 mag. “Je mag ervan uitgaan dat politie en parket daarin loyaal handelen. En je ziet heus wel of iemand 50 rijdt in plaats van 30, of 180 waar je 120 mag. Daar heb je geen flitstoestel voor nodig,” aldus de politierechter.

Niet geijkte oogbal

Mocht u nu een keer de dupe zijn van de oogbalmeting van een Belgische fietspolitie, dan kunt het natuurlijk aanvechten. In Nederland zou u een goede kans maken dat de boete op gronde van een niet geijkte oogbal verscheurd wordt. In België maakt u weinig kans van slagen. De kans is zeer groot dat de boete gewoon betaald moet worden. De wet is daar namelijk zo ingericht dat het in het voordeel van de oordeling van de agent leunt. Het gaat niet zo zeer om de gereden snelheid, maar er in de ogen van de agent gevaarlijk gehandeld wordt. De boete is dan ook een vast bedrag: € 116,-. Uit cijfers blijkt dan ook dat dit soort boetes zeer weinig wordt aangevochten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.