Benzine tanken in België of Duitsland loont vaak niet meer
De benzineprijs in Nederland is langzamerhand gedaald. Gemiddeld betaal je voor een liter benzine zo’n 2,075 euro. Nog steeds veel, maar het is al een stukje minder. Zo’n daling kennen ze in Duitsland en België niet.
Hoewel de prijs van ruwe olie gedaald is, en daarmee ook de benzineprijs, werd een liter benzine in Duitsland juist duurder. Dit komt doordat de regering van onze oosterburen per 1 september de accijnsverlaging op brandstof stopzette. Ook België doet dat vanaf 1 oktober.
Tanken in Nederland, België of Duitsland ongeveer even duur
Genoemde prijzen zijn de gemiddelde landelijke adviesprijzen van United Consumers. Deze zijn gebaseerd op wat BP, Esso, Shell, Texaco en Total voor hun brandstof vragen. Het kan dus zijn dat je bij de lokale pomp goedkoper uit bent.
In Duitsland ging de 35 cent korting per liter benzine er dus af. In België wordt sinds 1 oktober de dalende prijs van benzine ‘gecompenseerd’ met accijns. Er wordt 10,75 euro extra aan accijns geheven over elke 1000 liter. Totaal heft België nu 0,50 euro op een liter benzine. In Duitsland wordt zo’n 63,9 cent per liter aan belastingen betaald. In Nederland moest je 0,832 euro per liter benzine betalen, voor de compensatie.
Prijsverlaging benzine duurt in Nedeland tot december
In Nederland geldt de prijscompensatie middels verlaging van de accijns op brandstof tot 31 december 2022. In Nederland gaat het om een verlaging van 17,3 cent op benzine; 11,1 cent op diesel en 4,1 cent op LPG.
Momenteel loont het dus niet om naar Duitsland of België te rijden voor brandstof – tenzij je heel dichtbij woont. Echter, vanaf januari 2023 wordt verwacht dat tanken in België en Duitsland wel weer goedkoper is dan in Nederland. Tenzij een van de overheden ingrijpt en de accijns opnieuw aanpast.