Benzineprijs op nieuw record, eind olietekort niet in zicht
Het wereldwijde olietekort loopt op en dat is ook te merken aan de pomp. Vandaag is de landelijke adviesprijs voor een liter benzine door de grens van 1,95 euro per liter gegaan. Dat is een nieuw record.
Dat blijkt uit cijfers van UnitedConsumers, dat de prijzen van brandstop dagelijks in kaart brengt. Het vorige record werd in 2012 gevestigd, maar sneuvelde twee maanden geleden. Toen kwam de prijs van een liter Euro95 uit op 1,90 euro.
Benzine en diesel op hoogtepunt
Ook Diesel is duurder dan ooit en verstigde maandag een nieuw record met een literprijs van 1,582 euro. Dat is sindsdien niet meer gezakt. De oplopende brandstofpijs wordt veroorzaak door een tekort aan olie. De olieprijs is al sinds het begin van het jaar aan een opmars bezig en lijkt de laatste tijd niet meer te stoppen.
De prijs van een vat Amerikaanse olie is dinsdag gestegen tot het hoogste niveau sinds november 2014. Door het economisch herstel van de coronacrisis neemt de vraag naar olie sterk toe. Oliekartel OPEC en zijn bondgenoten zijn het echter niet eens geworden over een productieverhoging. Zorgen over oplopende tekorten en oplopende prijzen aan de pomp zijn groot.
Einde nog niet in zicht
Oliekartel OPEC voert nog steeds koortsachtig overleg over het wel of niet opschalen van de olieproductie. Mocht dat akkoord de komende dagen bereikt worden, dan is dat nog niet direct merkbaar aan de pomp. Oliemaatschappijen maken eerst oude voorraden op die voor de hoofdprijs zijn ingekocht en dat voelt de automobilist in zijn portemonnee.
Het loont de komende tijd dus zeker om niet langs de snelweg te tanken en ieder beetje korting dat gegeven wordt mee te pakken. De Nederlandse benzineprijs bestaat voor een groot deel uit accijns. Dat is een vaste heffing die door de overheid is vastgesteld.