Bestuurders vaker verblind door koplampen: onderzoek is gestart
Met de komst van led-koplampen, hogere auto’s en straatverlichting die vaak niet aanstaat, word je wellicht vaker verblind door koplampen dan voorheen. Omdat er in Engeland veel meldingen binnenkomen van bestuurders, wordt er nu een onderzoek gestart.
Het onderzoek wordt uitgevoerd door Transport Research Laboratory. Er worden instrumenten in auto’s geplaatst die lichtniveaus meten zoals bestuurders ze ervaren. Die techniek houdt ook rekening met omgevingslicht en weersomstandigheden. Zo moet goed duidelijk worden wanneer er verblindend licht de cabine in schijnt.
Verblind worden door koplampen
Als in een donkere situatie ineens een fel licht in je oog schijnt, kan het één tot vier seconden duren voordat het oog aan de nieuwe lichtsituatie is gewend. Dit is afhankelijk van bijvoorbeeld je leeftijd. Die paar seconden van verblinding zijn flink wat meters als je op de snelweg 100 km/h rijdt. Daarom moet je ook erg oppassen met functies als groot licht.
Overigens zorgen felle koplampen natuurlijk niet enkel voor meer onveilige situaties. Voetgangers en fietsers zijn bijvoorbeeld eerder te zien met een stel goede koplampen.
Volgend jaar komt het Transport Research Laboratory met de bevindingen aan aanbevelingen naar buiten. Wil je op de hoogte blijven van de resultaten van dit onderzoek? Abonneer je dan op de gratis Autovisie Nieuwsbrief.