Deze betaalbare Nederlandse zonneauto is nu te bestellen
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Flightyear-2-side-view-rear.jpg)
De Lightyear 0 is niet te betalen, met zijn vanafprijs van 250.000 euro, dus is het wachten op een betaalbaarder alternatief. En dat is er nu, in de vorm van de Lightyear 2. De tweede zonneauto van de Nederlandse fabrikant gaat 40.000 euro kosten en is per direct te reserveren.
Overigens, om verontwaardigde mailtjes te voorkomen: strikt genomen zijn de Lightyear 0 en 2 geen zonneauto’s. Ze zijn elektrisch en vergroten hun range een beetje met de extra stroom die hun zonnepanelen opwekken. Ze rijden dus niet direct op zonne-energie, zoals de auto’s in de tweejaarlijkse World Solar Challenge.
Lightyear 2 eind 2025 op de markt
De Lightyear 2 komt eind 2025 op de markt als een veel betaalbaarder alternatief voor de 0. De richtprijs is minder dan 40.000 euro en daarvoor krijg je een actieradius van meer dan 800 kilometer.
Overigens hoef je niks te betalen om op de wachtlijst voor een Lightyear 2 te komen. Je schrijft je gewoon in op de website van Lightyear en wacht af.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Flightyear-2-close-side-front.jpg)
De Lightyear 2 is compacter dan de 0, biedt plaats aan vijf personen en heeft, volgens het merk, een indrukwekkende bagageruimte. Opvallend is dat-ie iets hoger op zijn wielen staat. Ook zonneauto’s doen mee aan de SUV- en crossoverhype.
Maximaal 70 extra kilometers per dag
Hoeveel energie de 2 aan de zon onttrekt, is niet bekend. De Lightyear 0 komt in het ideale geval tot 70 kilometer extra actieradius per dag. Voor de rest moet-ie gewoon worden opgeladen, met tot 50 kW aan een snellader.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Flightyear-2-top-view-solar-cells.jpg)
De schrikbarend dure 0 heeft een 60 kWh-batterij aan boord, waarmee hij een bereik van 625 kilometer zou moeten kunnen bereiken. Voor de aandrijving zorgen vier elektromotoren, die bij de vier wielen zitten.
Autovisie reed eerder al met de 0
Klein is de 0 beslist niet. Hij meet meer dan 5 meter in de lengte en meer dan 2 meter in de breedte. Autovisie-redacteur Dries van den Elzen reed er recent mee. Dit zie je in onderstaande video.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had