Boetes worden in 2023 nóg duurder door inflatie
De automobilist die de steeds duurder wordende benzineprijzen nog kon betalen, moet vanaf 2023 nog strenger op de snelheidsmeter letten. Want zelfs de boetes voor verkeersovertredingen zijn aan inflatie onderhevig.
De Minister van veiligheid en justitie, Dilan Yeșilgöz, wil dat de bekeuringen in het nieuwe jaar met 8,6 procent stijgen. Het is gebruikelijk dat verkeersboetes met de inflatie mee stijgen, dat gebeurt elk jaar. Ook nu de inflatie historisch hoog is.
Boetes stijgen door inflatie
Een prijsstijging van 8,6 procent betekent dat iemand die 14 km/h buiten de bebouwde kom te hard rijdt 136,84 euro moet neerleggen. Dat bedrag staat nu nog op 126 euro exclusief administratiekosten. Toch is dit niet alleen slecht nieuws voor de autobestuurder, de fietser die onverstandig op zijn telefoon van muziekplaylist wisselt tijdens het fietsen moet straks ook 10 euro meer betalen. De automobilist die zijn telefoon vasthoudt tijdens het rijden kan vanaf 2023, als het aan de minister ligt, een boete van 380 euro verwachten. Dat is 20 euro meer dan nu.
Volgens het Ministerie is het niet onrechtvaardig dat de boetes zo hard stijgen. Zo meldt een woordvoerder aan BN DeStem: “Zolang je je aan de regels houdt, hoef je de kosten ook niet te maken.”
Verhoging per 2023 nog niet zeker
Het is echter nog niet zeker dat de boetes omhooggaan. De Tweede Kamer kan de voorgestelde wijzigingen van de minister nog tegenhouden of aanpassen. Het voorstel moet ook eerst nog langs de Raad van State voor dat de verhoging daadwerkelijk wordt ingevoerd.
Wat wel opvallend is, dat Dilan Yeșilgöz ervoor kiest boetes boven de 450 euro niet te laten stijgen. Want wanneer men een prent van 450 euro of meer op de deurmat ontvangt, valt de overtreding onder het strafrecht en dat zou een simpele verkeersovertreding vanaf 2023 extra ingewikkeld maken.
Boetes rijden duurder dan ooit
Dus wie in 2023 van plan was harder te gaan rijden dan toegestaan, moet bereid zijn flink in de buidel te tasten. Het is nu financieel verstandiger dan ooit om je aan de snelheidslimiet te houden. Zo bespaar je niet alleen op onnodig risico, maar ook zeker op je portemonnee.