Carlos Ghosn: “Ik ben ten onrechte beschuldigd”
Carlos Ghosn heeft voor het eerst in het openbaar gesproken sinds zijn arrestatie op 19 november 2018 in Japan. Tijdens de zitting in de rechtbank van Tokio stelde hij dat hij ‘ten onrechte is beschuldigd en onterecht vastgehouden’.
Geboeid
Ghosn nam plaats in de rechtszaal, geboeid en met een touw om zijn middel. Volgens aanwezigen was hij erg afgevallen. Tijdens de zitting ontkende hij alle aantijgingen. Ghosn vertelde: “In tegenstelling tot de beschuldigingen van de aanklagers, heb ik nooit een betaling van Nissan ontvangen die niet is gepubliceerd. Ook ben ik geen contract met Nissan aangegaan voor de betaling van een bepaald bedrag zonder dat dit bekend is gemaakt.”
Met integriteit gehandeld
Hij vervolgde: “Ik heb altijd met integriteit gehandeld en ben nooit beschuldigd van enig vergrijp in mijn professionele, meerjarige loopbaan. Ik ben ten onrechte beschuldigd en onterecht vastgehouden op basis van verdienste en ongefundeerde beschuldigingen.”
Liefde en waardering voor Nissan
“Ik heb een echte liefde en waardering voor Nissan”, vertelde Ghosn verder. “Ik heb eervol gehandeld, legaal en met de kennis en goedkeuring van de juiste kaders binnen het bedrijf – met als enig doel Nissan te ondersteunen en te versterken en te helpen zijn plaats als een van de beste en meest gerespecteerde bedrijven in Japan te herstellen.”
Belastingfraude
De 64-jarige Franse Braziliaan wordt verdacht van belastingfraude. Ghosn en rechterhand Greg Kelly zouden de hoogte van hun beloning niet juist hebben gerapporteerd en misbruik hebben gemaakt van bedrijfsbezittingen. Zo zou Nissan hebben opgedraaid voor woningen van Ghosn in Rio de Janeiro, Beiroet, Parijs en Amsterdam. Ghosn zou ook vakanties met zijn familie door de fabrikant hebben laten betalen.
Persoonlijke verliezen
Daar zijn nu nieuwe beschuldigingen bijgekomen. Er zijn verdenkingen dat Ghosn in oktober 2008 persoonlijke investeringsverliezen ter waarde van bijna 15 miljoen euro heeft laten overnemen door Nissan. Tussen 2009 en 2012 heeft de fabrikant in vier keer zo’n 13 miljoen euro overgemaakt op de rekening van een bedrijfje van Khaled Al-Juffali, een Saoedische zakenman die Ghosn zou hebben geholpen met zijn financiële problemen. Khaled Al-Juffali is deels eigenaar van Nissan Gulf. Nissan heeft Ghosn inmiddels ontslagen als CEO.