Consumentenbond: ‘Citroën minst betrouwbare automerk in Nederland’
De cliches zijn waar. Althans, dat blijkt uit een onderzoek van de Consumentenbond, waarin naar de betrouwbaarheid van auto’s en merken werd gekeken. Fransen doen het niet best. Japanners en Zuid-Koreanen staan bovenaan.
Laten we positief beginnen: wat zijn de auto’s met de minste problemen? Aan de top van de lijst staat de Mitsubishi ASX, met een score van 9,3. Slechts 1 procent van de bezitters is het afgelopen jaar stilgevallen. Minder ernstige problemen komen nauwelijks voor.
Renault Scénic met afstand minst betrouwbare auto
Andere betrouwbare auto’s zijn de Mazda CX-3 (9,2), de nieuwe Peugeot 208 (9,1), de huidige Volkswagen Polo (9,1) en de Suzuki Celerio (9,0). Het slechtst van allemaal scoort de Renault Scénic (2012 – 2015), met een dramatische 1,0. Ook niet best is de Renault Mégane (2012 – 2016) met een 2,2.
Waarom de nieuwe Mitsubishi ASX een Renault Captur in vermomming is
Citroën helemaal onderaan de betrouwbaarheidslijst
Toch is Renault niet het minst scorende merk. Dat is Citroën, met een mager zesje. Daar net boven, met een 6,1, zitten Fiat, Ford en Renault. Opvallend in de lijst is dat Lexus niet bovenaan is geëindigd. In internationale onderzoeken is het Japanse premiummerk meestal de topscorer, maar hier niet. Het deelt de achtste plek met Kia (cijfer: 7,5).
Top drie gevuld met alleen Japanse automerken
De meest betrouwbare merken zijn geen verrassing. Suzuki voert de ranglijst aan, met een uitstekende score van 8,5. Mitsubishi en Subaru zitten Suzuki op de hielen, met respectievelijk een 8,4 en 8,3. Toyota (7,9) staat op vier, dus het is weer een Japans feestje. De Consumentenbond verbindt dan ook een simpele conclusie aan zijn onderzoek: koopt Japansche of Koreaansche waer.