Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 19 okt 2020
Leestijd: 2 minuten

Zelfrijdende auto voor het eerst echt losgelaten

Autonoom rijden, iets waar veel merken, geleerden en new mobility fans wel toekomst in zien. In San Francisco heeft autonoom rijden weer een grote stap gezet. General Motor (GM) heeft daar voor hun zelfrijdende Cruise een vergunning gekregen.

Eerder werden al zulke vergunningen uitgeschreven voor verschillende bedrijven, maar nog nooit mocht een auto autonoom rijden in een grote stad als San Francisco. Dat San Fransico de eerste stad is, is niet gek. Silicon Valley ligt namelijk op minder dan een uur afstand.

Teleurstellend herkenbaar

Het design van de Cruise is teleurstellend herkenbaar want het is hetzelfde als dat van de Chevrolet Bolt die we hier kennen als Opel Ampera. De Cruise heeft een andere naam gekregen om zijn autonome ambities uit te venten. Er wordt namelijk al jaren tests gedaan met de Cruise -en een bestuurder-, maar nu mag de Cruise ook zonder bestuurder de weg op.

Cruise, de autonome auto in San Francisco
Cruise, de autonome auto in San Francisco

2019

Hoewel General Motors nu een grote stap richting autonoom rijden zet, heeft het team wel flinke vertraging opgelopen. In 2019 wilde GM al de eerste autonome taxi’s laten rijden, deze stap lijkt nu pas dichterbij te komen. Naast zelfrijdende taxi’s moet de Cruise ook voor consumenten op de markt komen, maar vooralsnog mogen er slechts vijf Cruises autonoom rijden.

Autonome Taxi van Cruise
Autonome Taxi van Cruise

Slaapverwekkend autonoom

Ondanks dat autonoom rijden nog in een testfase zit kunnen sommige Amerikanen niet wachten. Zij hebben al de nodige ervaring opgedaan met de Auto Pilot-functie. Dat ging niet altijd goed, want in juni viel een Tesla-chauffeur in slaap tijdens het rijden in de buurt van San Franscisco. Zelfs toeterende medeweggebruikers kregen de man niet wakker.

Ook in Canada kunnen ze er wat van, daar reed een slapende bestuurder met 150 km/u over de snelweg. De -in dit geval ook- Tesla versnelde zelfs toen de politie de bestuurder aan wilde houden. De twintig-jarige man is uiteindelijk wel gestopt en kreeg een boete, een rijontzegging en moet zich verantwoorden voor de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.