Dennis Wilman
Dennis Wilman Nieuws 3 sep 2019
Leestijd: 2 minuten

‘Diesels maken lucht in steden schoner’

Steeds meer steden worden afgesloten voor de ‘vieze’ auto’s. Maar volgens onderzoek is dit helemaal niet terecht. Diesels zouden de lucht in binnensteden juist schoner maken.

Diesel

Aanhangers van de dieselmotor geven zich niet zomaar gewonnen. Ja, de auto stoot vieze stoffen uit, maar moderne Euro 6d-motoren doen dat sowieso een stuk minder dan oudere diesels. En volgens onderzoek dat het Duitse autoblad Auto Motor und Sport heeft laten doen door het Britse Emission Analytics, reinigen de nieuwste diesels zelfs de lucht in binnensteden.

Fijnstof

Het onderzoek werd gedaan met een BMW 740d, een Citroën C5 Aircross BlueHDi, een Kia Optima Sportswagon CRDi en een VW Tiguan TDI in Stuttgart. Bij het testen werd vooral gelet op fijnstof. Dit begon bij basismetingen van de omgevingslucht tijdens drukke en rustige periodes. Deze kwamen neer op 50.000 fijnstofdeeltjes per vierkante centimeter bij drukte en 10.000 deeltjes bij rustige periodes. Vervolgens werd de impact van de auto’s hierop gemeten.

De eerste conclusie was dat de hoogte van het aantal fijnstofdeeltjes uit de uitlaat van de auto niet reageerde op de hoeveelheid fijnstofdeeltjes in de buitenlucht. De dieselmotoren bleven constant minder dan 10,000 deeltjes per cm3 uitstoten. Kanttekening daarbij is wel dat de uitstoot gigantisch steeg tijdens het regenereren van het partikelfilter. Op dat moment verhoogt de auto de temperatuur in de filter omdat deze vol zit. Hij verbrandt zo de vieze stoffen die hij opvangt. Tijdens dit proces gooit de auto ruim 200.000 deeltjes per vierkante centimeter de lucht in.

Simpel

De uiteindelijke conclusie van de onderzoekers was dan ook simpel: over het algemeen reinigt de moderne dieselauto de lucht in de binnenstad. Dit aangezien hij meer fijnstofdeeltjes aanzuigt dan dat hij uitstoot tijdens normaal gebruik.

Maar om nu te zeggen dat iedereen zijn diesel stationair voor zijn deur moet laten draaien is ietwat voorbarig. Het onderzoek focuste namelijk alleen op fijnstofdeeltjes en vergat de NOx-uitstoot mee te nemen. Een goedje waarvan we weten dat het erg ongezond is voor mensen, en waarvan we weten dat de dieselauto dit uitstoot. Ook werd er geen vergelijking getrokken met benzineauto’s en elektrische voertuigen. De benzineauto zou wellicht nog beter kunnen zijn in het uitfilteren van fijnstof.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.