Discriminerende Duitse tolheffing komt er niet
De Europese Commissie heeft een streep gezet door de Duitse plannen voor tolheffing. Dit naar aanleiding van een rechtszaak die Oostenrijk en Nederland hadden aangespannen. De twee landen vonden de tolplannen namelijk discriminerend.
In 2015 kwam Duitsland met een plan op tol te gaan heffen op de binnenlandse snelwegen. Nu is dit niet zo vreemd, want dat gebeurt in andere landen ook. Maar de Duitsers hadden in hun plan een manier gevonden zodat alleen buitenlanders voor de tol opdraaiden. Alle inwoners van het land zouden namelijk via een korting op de wegenbelasting gecompenseerd worden op de tol die ze moesten betalen. Hierdoor zouden ze onder aan de streep dus niet meebetalen aan de plannen.
Uitspraak
Dat schoot Oostenrijk en Nederland in het verkeerde keelgat. De plannen waren volgens hen namelijk discriminerend. Aanvankelijk werd dit door advocaat-generaal Nils Wahl van het Europees Hof van Justitie als klinklare onzin bestempeld. En hoewel het Europees Hof doorgaans de uitspraak van de advocaat-generaal opvolgt, deed ze dat deze keer niet. Het Hof vond de plannen ‘discriminerend op basis van nationaliteit’ en vond daarom dat ze niet door mochten gaan.
“Deze heffing is discriminerend aangezien de economische last ervan in de praktijk enkel rust op de houders en bestuurders van in andere lidstaten geregistreerde voertuigen,” aldus het Europees Hof.
Andere vorm
De invoering van de tolheffing zou in de herfst van 2020 moeten gebeuren. Er is nog een kans dat dit evengoed doorgaat. Om dat te doen moet Duitsland de tolheffing wel op een andere manier vormgeven. Het zou dan de Duitsers niet mogen voortrekken.