Dit is de invloed van de prijs van benzine op je (privé)leven
Benzine en diesel zijn onwijs duur, dat is inmiddels geen nieuws meer. De brandstofprijzen zorgen er niet alleen voor dat je meer geld kwijt bent aan mobiliteit, de prijs per liter heeft ook invloed op je werk- en privéleven.
Dit blijkt uit onderzoek van de ANWB. Een kwart van de Nederlanders geeft aan in de knel te komen met de huidige literprijs, ondanks de accijnsverlaging die al is doorgevoerd. Deze verlaging van 17 cent per liter benzine duurt vooralsnog tot eind december.
Autogebruik veranderd als prijs van benzine stijgt
Als je maar lastig de benzine of diesel voor je auto kan betalen, of je hebt het hogere bedrag er simpelweg niet voor over, ga je andere keuzes maken om zo min mogelijk brandstof te verbruiken. Volgens het onderzoek heeft 59 procent van de Nederlanders zijn autogebruik aangepast.
Vaker thuiswerken en minder sociaal-recreatieve reisjes
Dit houdt in dat je bijvoorbeeld vaker thuiswerkt, dit geldt voor 22 procent van de Nederlanders. 50 procent geeft aan de auto minder te gebruiken voor sociaal-recreatieve doeleinden. De prijs van benzine heeft dus zowel invloed op je werk- als privéleven.
Een groot deel (30 procent) zegt geen andere optie te hebben dan de auto om naar werk te gaan. 63 procent van de Nederlanders sluit het OV of een (elektrische) fiets uit omwille de langere reistijd.
Prijs van benzine en diesel heeft ook invloed op je vakantie
Naast ons werkzame leven, en de weekenden, heeft de prijs van benzine ook invloed op de vakanties die je kiest. Uit onderzoek van vergelijkingssite Independer blijkt dat 36 procent van de Nederlanders die normaal met de auto op vakantie gaan, twijfelen om überhaupt een reis te boeken. Dit komt door de gestegen brandstofprijzen. Hoe dit exact zit en hoe je minder geld kwijt bent aan brandstof op vakantie, lees je in dit artikel over de vakantie en brandstofprijzen.
Onderzoek: vrouwen kiezen liever voor benzine, mannen voor hybride