Stijn Kuster
Stijn Kuster Nieuws 6 sep 2024
Leestijd: 1 minuut

Dit is wanneer je de eerste waterstofauto van BMW kunt verwachten

Waar veel automerken steeds meer inzetten op elektriciteit en hybride, voegt BMW in de toekomst een nieuw soort aandrijflijn toe. Met behulp van Toyota gaat het een waterstofauto bouwen.

BMW liet ons eerder al rijden met de iX5 Hydrogen. Deze auto werd gebruikt om de brandstofcellen van Toyota in een BMW te testen. De proef was succesvol, want in 2028 komt er een productieauto waarin waterstof getankt kan worden.

Waterstofauto van BMW

De waterstof-BMW heeft dus een brandstofcel en dat betekent dat hij in principe rijdt als een elektrische auto. De waterstof wordt dus enkel gebruikt als energieopslag. In de Toyota-brandstofcel reageert de waterstof met zuurstof uit de lucht, wat elektriciteit en waterdamp oplevert. Dat laatste verdwijnt via de uitlaatpijp in de atmosfeer.

BMW X5, iX5, elektrisch waterstof, tanken
BMW iX5 Hydrogen. (Afbeelding: BMW)

De elektriciteit wordt gebruikt om een accu op te laden die gekoppeld is aan een elektromotor. Deze techniek is efficiënter dan waterstof gebruiken als brandstof. De nieuwe BMW zal onderhuids verwant zijn aan de Toyota Mirai.

Levensduur Volvo XC90 tóch verlengd: wat is er nieuw?

Er zijn niet veel fabrikanten die dergelijke fuel cells al kunnen maken. Vooralsnog is het voor BMW veel goedkoper om de techniek in te kopen bij de concurrent uit Japan.

In welke carrosserie de waterstof-techniek geplaatst gaat worden, is nog onduidelijk. Wel laat het merk weten dat de waterstofauto gebaseerd zal zijn op een bestaand model.

Video: dit is de gloednieuwe BMW Vision Neue Klasse X

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.