Duik in de prijslijst: de Ineos Grenadier als échte Defender-opvolger?
De Ineos Grenadier is bedoeld als de échte opvolger van de iconische Land Rover Defender. Nu is de auto ook te bestellen in Nederland. We maken kennis met een duik in de prijslijst.
We weten de huidige Land Rover Defender echt wel te waarderen, maar is het een échte opvolger van het oorspronkelijke model? Daar zijn de meningen nog steeds over verdeeld. Als je het de liefhebbers vraagt, lijkt het antwoord toch ‘nee’ te zijn. In ieder geval vond Jim Ratcliffe van niet en ontwikkelde hij zijn eigen, échte Defender-opvolger: de Ineos Grenadier. Daar heb je op onze website al heel wat over kunnen lezen. Nu kijken we eens naar de uitrustingen en stellen we er een samen.
Nederlandse prijs Ineos Grenadier
De Ineos Grenadier is in Nederland leverbaar vanaf 68.650 euro. Dat valt nog best mee, toch? Er zit wel een addertje onder het gras: dat is de prijs voor de grijskentekenversie. Ook de grijskentekenversie is er met achterbank en dus vijf zitplaatsen, maar je moet wel maar net kunnen profiteren van de financiële voordelen van een bedrijfswagen. Kan je dat niet en moet je voor een exemplaar op gewoon ‘geel kenteken’ gaan, dan ben je gelijk minimaal 170.064 euro verder…
Interieur Ineos Grenadier geeft je het gevoel piloot te zijn
Overigens worden op de Nederlandse website alleen nog vanafprijzen genoemd. Wil je de prijzen voor een specifieke uitvoering met geselecteerde opties weten, dan moet je een offerte aanvragen.
Motoren
De Ineos Grenadier is in eerste instantie alleen leverbaar met 3,0-liter zes-in-lijnmotoren, een benzine- en een dieselversie. Dit zijn de bekende blokken van BMW, met vermogens van respectievelijk 210 kW (286 pk) en 183 kW (249 pk). Schakelen gaat altijd met een achttrapsautomaat, in combinatie met vierwielaandrijving. Een fijne aandrijflijn, maar wel ook een dorstige. Dat verklaart de hoge prijs voor ‘geel kenteken’, want dan komt er een berg bpm bij. Op termijn moet er ook een waterstof-elektrische variant komen, waarvoor Ineos samenwerkt met Hyundai.
Uitvoeringen Ineos Grenadier
Er zijn twee basisvarianten van de Ineos Grenadier: de Station Wagon en de Utility Wagon. Die laatste is de grijskentekenversie, herkenbaar aan de dichte achterste zijruit. De Station Wagon is er op zijn beurt weer in twee uitvoeringen: de Trailmaster Edition en de Fieldmaster Edition. Die eerste is volledig gericht op offroad-gebruik, met onder meer stalen velgen en een snorkel. De Fieldmaster staat natuurlijk ook zijn mannetje in het terrein, maar ziet er met zijn lichtmetalen wielen wat geciviliseerder uit.
Uitrustingen Ineos Grenadier
Wij gaan voor de Ineos Grenadier Trailmaster Edition. Enkele highlights uit de standaarduitrusting zijn 17-inch stalen velgen met offroad-banden eromheen, de snorkel, extra bevestigingsmogelijkheden voor (offroad-)accessoires, een ladder om gemakkelijker bij spullen op het dak te komen, een extra accu, externe laadaansluitingen voor accessoires, bedieningspaneel met elektrische voorbereiding voor extra accessoires en op technisch vlak beschik je over vergrendelbare differentiëlen voor en achter. Moderne technologie is er ook gewoon, in de vorm van een achteruitrijcamera, parkeersensoren, verwarmbare buitenspiegels en een anti-diefstalalarm.
Exterieuraankleding Ineos Grenadier
Standaard wordt de Ineos Grenadier uitgevoerd in gebroken wit. Wil je liever wat anders, dan is er een ruime keuze aan carrosseriekleuren. Naast het gebruikelijke zwart en grijstinten zijn er drie tinten blauw, donkergroen en heel donker rood. Een bijzonder kleurtje is Magic Mushroom, een soort lichtbeige-achtige grijstint. Alleen al vanwege de kleurnaam kiezen we die. De grijstinten, rood en de ‘middelste’ tint blauw zijn overigens metallickleuren, de rest is unilak.
Optioneel is het dak uit te voeren in een contrastkleur. Zwart kan altijd, in combinatie met sommige carrosseriekleuren behoort ook een wit dak tot de mogelijkheden. Een leuk detail is dat je zelfs het ladderchassis in een andere kleur kunt laten uitvoeren. Standaard is het zwart, grijs en zelfs felrood zijn een optie. Wij gaan voor grijs.
Dan zijn er nog de wielen. Wil je toch liever lichtmetaal, dan zijn er een 17- en 18-inch variant beschikbaar. Wil je wel stalen velgen, maar dan een maatje groter, dan zijn de standaard 17-inch velgen er ook in 18-inch. De opschriften op de bandwangen vervallen dan. Wij houden het bij de standaardvelgen. Zo veel mogelijk rubber om de velg is handig in het terrein – en staat ook gewoon goed. Voor de gekozen uitvoering zijn de offroad-banden de enige mogelijkheid.
Interieuraankleding
Er zijn in de basis drie bekledingsvarianten: de Utility Trim met zwart-grijze stof en een Leather Trim in zwart of zwart-grijs. In combinatie met de lederen bekleding is stoelverwarming standaard. Wil je echt het terrein in, dan is de gemakkelijk te reinigen Heavy Duty-bekleding te overwegen. Wij houden het bij de standaard bekleding, maar vinken wel die verwarming aan. Optioneel zijn ook stoffen vloerbekleding en -matten, maar die laten wij even voor wat ze zijn. Luxe kiezen we wel in de ‘officiële’ nieuwe Defender.
Losse opties Ineos Grenadier
Hier kan je je ook volop uitleven. We vertellen alleen wat wij gekozen hebben, alle opties behandelen is te veel. Voor het exterieur kiezen we nog de safari-ramen, extra getinte warmtewerende ruiten, de rock sliders om de dorpels te beschermen, het dakrek met led-lichtbalk, de geïntegreerde lier voor gewichten tot 5,5 ton, de Recovery Kit en de trekhaak. De interieuruitrusting breiden we uit met een bagagerek, het bagagemanagementsysteem en de tafel voor aan de binnenkant van de achterdeur.
Ineos Grenadier zelf samenstellen
Uiteindelijk zijn we tot een voor ons ideale Defender-opvolger gekomen. Hoe zou jij de Ineos Grenadier samenstellen? Leef je uit in de configurator op www.ineosgrenadier.com.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Hyundai Inster in Nederland
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Duik in de prijslijst: de Ford Capri – zijn naam waard?
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Cupra Tavascan
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A4, eh, Audi A5
-
Duik in de prijslijst: de Maserati GranCabrio Folgore
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Alfa Romeo Junior in Nederland
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW M5
-
Duik in de prijslijst: Alpine A290 – dit kost de elektrische hot hatch
-
Duik in de prijslijst: de vernieuwde Jeep Wrangler