Duik in de prijslijst: de Jeep Grand Cherokee 4xe Plug-in Hybrid
Goed nieuws voor de liefhebbers van Amerikanen: de Jeep Grand Cherokee keert terug naar Nederland! Sterker nog, hij is al te bestellen. We nemen snel een duik in de prijslijst en configurator.
De Jeep Grand Cherokee kende ook in ons land de nodige liefhebbers, maar vanwege de oplopende bpm werd de auto op een gegeven moment onverkoopbaar. Er is echter goed nieuws, want de volledig nieuwe vijfde generatie maakt een terugkeer naar Nederland. Het toverwoord is zoals wel vaker ‘elektrificatie’, want plug-in hybridetechniek houdt het verbruik voortaan laag en daarmee ook het bpm-bedrag.
Prijzen Jeep Grand Cherokee
Een koopje is de nieuwe Jeep Grand Cherokee echter nog steeds niet. De prijslijst begint bij 85.400 euro. Toch is dat nog altijd flink voordeliger dan het vorige model, waarvoor je op het laatst minstens ruim een ton moest neerleggen. In Nederland is de Ford Explorer PHEV misschien wel de meest directe concurrent en die kost momenteel minimaal 85.605 euro.
Standaarduitrusting Jeep Grand Cherokee
Tegenover die stevige vanafprijs staat ook een standaarduitrusting die eigenlijk al niets te wensen over laat. Enkele highlights: 20-inch lichtmetalen velgen, full-led-verlichting voor en achter, 10,25-inch digitaal instrumentarium, 10,1-inch touchscreen voor het infotainment, keyless entry, stuurwielverwarming, elektrisch verstelbare voorstoelen, stoelverwarming en -ventilatie en een hele batterij aan veiligheids- en assistentiesystemen. Dat laatste ook voor offroad.
Uitvoeringen Jeep Grand Cherokee
Naast ‘standaardmodel’ Limited, is de Jeep Grand Cherokee ook leverbaar als Trailhawk, Overland en Summit Reserve. Die modellen bieden nog meer luxe (Overland en Summit Reserve) of juist extra uitrustingen voor in het terrein (Trailhawk). Deze drie modellen hebben een vanafprijs van 90.400 euro (Trailhawk) tot 101.400 euro (Summit Reserve).
Plug-in hybride aandrijving
De V6 en V8 moeten we in Europa helaas wel missen. Zoals gezegd is de Jeep Grand Cherokee namelijk ‘betaalbaar’ gebleven dankzij de plug-in hybride aandrijving en dat is ook de enige aandrijflijn die hier geleverd wordt. Hoewel je het geluid van de V8 moet missen, is de plug-in hybrideversie ook echt niet verkeerd.
De 2.0-liter viercilinder benzinemotor zorgt in combinatie met de elektromotor namelijk voor een systeemvermogen van 280 kW (375 pk) en een koppel van 637 Nm. Dat is goed voor een 0-100-sprinttijd in 6,3 seconden en een topsnelheid van 210 km/u. Ook niet onbelangrijk: de hybridetechniek beperkt het verbruik tot 2,6 l/100 km en de volledig elektrische actieradius bedraagt ca. 50 km (WLTP).
Aankleding Jeep Grand Cherokee
Voor onze configuratie kiezen we de Overland. Eigenlijk vonden we het ‘instapmodel’ al wel duur genoeg, maar het bumperwerk en de velgen van de Overland vinden we toch wel veel mooier. En laten we eerlijk zijn: op de totale prijs maakt dat beetje meerprijs ook weinig meer uit.
Enige (positieve) verbazing volgt bij de carrosseriekleuren: de rode parelmoerlak is de standaardkeuze, wil je heel donkerblauw of ‘saai’ zwart, wit of een grijstint dan kost dat ongeacht de keuze 1.300 euro extra. Rood was toch al onze favoriet, dus die keuze is snel gemaakt. De velgkeuze hangt samen met de uitvoeringskeuze, dus daar valt niets aan aan te passen.
In het interieur vinden we standaard geventileerde zwarte Nappa-lederen bekleding. Zonder meerprijs is die te vervangen door een lichtgrijze variant. Doen we.
Optiepakketten en losse opties
Er zijn twee optiepakketten à 4.000 euro per stuk: het Luxury Tech Pack en het Advanced Protection Pack. Die eerste biedt extra luxe in de vorm van onder meer geventileerde stoelen achterin, stoelmassage voorin, extra verstelmogelijkheden voor de voorstoelen, automatische 4-zone airco, zonwering achterin en een draadloze telefoonoplader. Het tweede pakket is overzichtelijker: een 360-gradencamera, nachtzicht en Active Driving Assist. Prijzig werd het toch al, dus laten we dit dan ook maar aanvinken.
De lijst met losse opties is meer een lijst met de uitrustingen, want alles wat erop staat is voor onze uitvoering standaard.
Jeep Grand Cherokee zelf samenstellen
Uiteindelijk zitten we met onze configuratie toch nog net over de ton, met een prijs van 100.900 euro. Nou ja, we troosten ons met de gedachte dat je bij het vorige model voor dat bedrag nog niet eens de instapper meekreeg. Verder hebben we onszelf ook verwend, want laten we eerlijk zijn: in de volledig ‘standaard’ Jeep Grand Cherokee voor 85.605 euro kom je ook al niets tekort. Kijk maar eens op www.jeep.nl. Daar vind je het volledige overzicht van prijzen en uitrustingen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Duik in de prijslijst: de Ford Capri – zijn naam waard?
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Cupra Tavascan
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A4, eh, Audi A5
-
Duik in de prijslijst: de Maserati GranCabrio Folgore
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Alfa Romeo Junior in Nederland
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW M5
-
Duik in de prijslijst: Alpine A290 – dit kost de elektrische hot hatch
-
Duik in de prijslijst: de vernieuwde Jeep Wrangler
-
Duik in de prijslijst: elektrische G-Klasse kost ton minder dan G 63