Duik in de prijslijst: Hongqi E-HS9 – serieuze concurrent voor ‘de Duitsers’?
Er blijven maar nieuwe merken worden geïntroduceerd, zo lijkt het. Ook het luxemerk Hongqi gaat het in Nederland proberen. Wat heeft men in huis? We zoeken het uit met een duik in de prijslijst.
De eerste (voor ons) nieuwe merken uit China wisten te scoren met een (relatief) lage vanafprijs. MG is bijvoorbeeld al een gangbaar merk geworden (zij het vooral met de ZS EV) en zelfs het duurdere Lynk & Co maakte een goede start. Maar hoe zit dat in de hogere prijsklasse? Gaat de consument een gangbaar merk laten staan voor een BYD of NIO? Hongqi gaat nog een stap verder en probeert het zelfs in de topklasse. De Hongqi E-HS9 is namelijk een directe concurrent voor bijvoorbeeld de Audi Q7, BMW X7, Land Rover Range Rover en Mercedes-Benz GLS.
Van staatslimousines tot topsegment
Hongqi kan hier, in tegenstelling tot die concurrenten, nog niet leunen op een sterk merkimago. Sterker nog, je moet uitleggen wat je hebt gekocht. Ervaring heeft Hongqi echter volop, want het is in China al decennialang hét merk van de staatslimousines en op een gegeven moment ook het reguliere luxesegment. Dat Hongqi ook naar Europa en Nederland zou komen maakte men in 2020 al bekend. Nadat het merk eerst de oversteek maakte naar Noorwegen, nu is onder andere Nederland aan de beurt.
Prijzen Hongqi E-HS9
Om maar met de Hollandse vraag te beginnen: kost dat? Minimaal 83.590 euro, voor de Business-uitvoering. Wil je een grotere batterij en meer vermogen, dan ben je minimaal 94.590 euro kwijt voor de Executive. Wil je echt alles erop en eraan, dan neem je vanaf 103.590 euro de President mee.
Specificaties Hongqi E-HS9
Naast de drie uitrustingsvarianten – op de uitrustingen komen we zo terug – zijn er twee aandrijflijnen. De eerste is voorzien van een 84 kWh batterij en twee elektromotoren die samen 320 kW (435 pk) en 600 Nm leveren. Met de twee motoren beschik je ook gelijk over vierwielaandrijving. De actieradius bedraagt 396 km (WLTP). Is dit nog niet genoeg, dan kan je kiezen voor het 99 kWh batterijpakket. Dan beschik je ook meteen over een vermogen van 405 kW (551 pk) en een koppel van 750 Nm. De actieradius bedraagt dan 465 km (WLTP).
Uitrustingen Hongqi E-HS9
Dat zijn prijzen die op niveau liggen met de veelal Duitse concurrentie. Is de uitrusting dat ook? Jazeker. Er zijn 21-inch lichtmetalen wielen, deels alcantara bekleding, heel veel en grote beeldschermen, Wi-Fi aan boord, elektrisch bedienbare achterklep, eigenlijk alles dat je in dit topsegment verwacht. Ook op gebied van veiligheidssystemen en rij-assistenten, waarvan de functie voor automatisch inparkeren nog wel specifiek noemenswaardig is.
Het verschil tussen de uitrustingsniveaus is niet eens heel groot, je moet voor jezelf maar eens op detailniveau vergelijken welke uitrustingen je nog wilt. De uitvoeringkeuze bepaalt wel de mate van luxe en welke voorzieningen er zijn, want op de optielijst staan vooral wat praktische zaken. Komen we op terug.
Beperkte aankledingsmogelijkheden
Waar Hongqi zijn concurrenten dan weer wel vrij spel geeft, is op het gebied van visuele aankleding. Waar bij de concurrentie zo’n beetje alles mogelijk is (als je maar betaalt, maar toch), kan je bij Hongqi slechts kiezen uit verschillende grijstinten, wit en zwart. Wit is de standaardkleur, zwart en grijs kosten liefst 1.495 euro extra. Voor 1.995 wordt de witte of grijze carrosseriekleur gecombineerd met een zwart dak. Wil je echt opvallen, dan kies je de 2.495 euro kostende optie: een tweekleurige grijs-witte carrosserie. Wielopties zijn er niet. Het volledig zwarte interieur omruilen voor een grijs-wit thema is dan weer een gratis optie.
Losse opties Hongqi E-HS9
Dan nog de losse opties. Voor 199 euro krijg je een velours mattenset, voor 350 euro wordt de auto voorzien van dakdragers en voor 1.495 euro krijg je een afneembare trekhaak. Voor 399 euro krijg je een laadkabel, waarbij we ervan uitgaan dat men een extra laadkabel bedoelt. Opmerkelijk genoeg is ook een ‘frunk’ optioneel, een extra bagageruimte onder de ‘motorkap’. In dit geval gaat daar 75 liter in en Hongqi wil er 495 euro voor hebben.
Wielopties zijn er eigenlijk wel, want op de optielijst duiken een 21-inch winterwielset en 22-inch zomerwielset op. Die kosten respectievelijk een stevige 4.599 en 4.699 euro, al gaat het dus wel om complete sets met lichtmetalen velgen. Vanaf 399 euro behoren ook extra voertuigbeveiligingsopties tot de mogelijkheden.
Hongqi E-HS9 zelf samenstellen
Al met al biedt Hongqi een compleet aanbod voor prijzen die concurrerend zijn ten opzichte van de concurrentie. Aan de andere kant blijft het een hoop geld voor een onbekend merk en de personalisatiemogelijkheden zijn beperkt. Wil je de Hongqi E-HS9 zelf ontdekken? Bekijk de configurator en alle uitrustingen op www.hongqi.nl.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Duik in de prijslijst: de Ford Capri – zijn naam waard?
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Cupra Tavascan
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A4, eh, Audi A5
-
Duik in de prijslijst: de Maserati GranCabrio Folgore
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Alfa Romeo Junior in Nederland
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW M5
-
Duik in de prijslijst: Alpine A290 – dit kost de elektrische hot hatch
-
Duik in de prijslijst: de vernieuwde Jeep Wrangler
-
Duik in de prijslijst: elektrische G-Klasse kost ton minder dan G 63