Duik in de Prijslijst: Hyundai Santa Fe of Kia Sorento?
Zowel de Hyundai Santa Fe als Kia Sorento is er als hybride en plug-in hybride, beide modellen zijn verkrijgbaar met zeven zitplaatsen en beide SUV’s zijn ongeveer 4,8 meter lang. Maar welke moet je nu kiezen? En zijn er grote verschillen? Een duik in de prijslijst geeft inzicht.
Afmetingen
Nee, de Sorento en Santa Fe zijn technisch niet dezelfde auto’s. De Hyundai Santa Fe heeft een wielbasis van 2.765 mm, bij de Kia Sorento is dat 2.815 mm. Het geeft aan dat de Santa Fe en Sorento niet dezelfde auto’s zijn. Ook de lengtemaat verschilt. De Sorento is 4,81 meter lang versus 4.785 mm voor de Santa Fe. De Sorento is dus de iets grotere auto.
Verschil in gewicht
Het ledig gewicht (gewicht op kenteken) van de Santa Fe Hybrid bedraagt 1.709 kilogram en 1.980 kilogram voor de PHEV-versie. De Sorento Hybrid weegt ledig 1.716 kilogram. Opvallend is dat de Sorento Plug-in Hybrid weer minder weegt dan de Hyundai met stekker: 1.915 kilogram. Zelfs als zevenzitter duikt de Sorento Plug-in Hybrid (1.957 kilogram) onder het gewicht van de Hyundai. Maakt dat ook uit voor de wegenbelasting? Dat hebben we natuurlijk berekend.
Wegenbelasting
Voor de Sorento Plug-in Hybrid 5-zitter betaal je 147 euro per drie maanden. Voor de Santa Fe Hybrid is dat 158 euro per kwartaal. Natuurlijk een klein verschil, maar toch. Verschillen bestaan ook in de prijsstelling, kijk maar even mee.
Topversies Sorento en Santa Fe
De Kia Sorento Hybrid 2WD met vijf zitplaatsen is er vanaf 45.995 euro, de Hyundai Santa Fe Hybrid 2WD met gelijk aantal zitplaatsen start bij 44.495 euro. Hier is de Hyundai 1.500 euro goedkoper. Bij Kia is een derde zitrij vanaf uitrustingsniveau DynamicLine standaard. Het topmodel ExecutiveLine is daardoor altijd een zevenzitter. Voor die versie betaal je bij Kia 55.995 euro. Hyundai vraagt voor zijn Santa Fe Hybrid Premium Plus Sky met zeven zitplaatsen 59.795 euro. Hier is de Kia weer 3.800 euro voordeliger.
Garantie en verlengde garantie
Kia geeft natuurlijk zeven jaar garantie, tot een maximum van 150.000 kilometer. Hyundai geeft 5 jaar garantie, zonder kilometerbeperking. Extra garantie kun je bij Hyundai kopen. De Hyundai Verlengde Garantie voor het zesde en zevende jaar is geldig voor benzine, hybride, diesel en elektrische modellen tot een maximum kilometerstand van 200.000 kilometer. Het is niet mogelijk om na 12 maanden de Hyundai Verlengde Garantie wederom met 12 maanden te verlengen. Wanneer je 24 maanden Hyundai Verlengde Garantie wilt, dien je dus direct voor een termijn van 24 maanden te kiezen.
Aandrijflijn
Is er ook verschil in prestaties en in de aandrijflijn van de Kia en Hyundai? De Sorento Hybrid wordt aangedreven voor een 1,6-liter turbobenzinemotor, aangevuld met een elektromotor. Goed voor een systeemvermogen van 230 pk en 350 Nm aan koppel. In de Santa Fe Hybrid ligt dezelfde aandrijflijn. Er is wel wat verschil in prestaties. De Sorento Hybrid sprint in 8,6 seconden naar 100 km/u en haalt een topsnelheid van 193 km/u. De Hyundai Santa Fe Hybrid heeft 8,9 seconden nodig en haalt een top van 187 km/u.
Systeemvermogen PHEV
De Kia Sorento Plug-in Hybrid heeft een systeemoutput van 265 pk met 350 Nm aan koppel. Dankzij een 13,8 kWh lithium-ion batterij kan het model op papier 57 kilometer elektrisch rijden. Dezelfde cijfers gelden voor de Hyundai Santa Fe Hybrid, alleen komt de Hyundai op papier 58 kilometer ver op een volle acculading. Hier zijn de verschillen dus uiterst klein.
Geremd trekvermogen
En hoe zit het dan met geremd trekvermogen? De Hyundai Santa Fe Hybrid mag geremd 1.650 kilogram trekken. Voor de PHEV-versie geldt 1.350 kilogram. Ook de Sorento Hybrid mag geremd 1.650 kilogram trekken. Opvallend is dat de Sorento Plug-in Hybrid 1.500 kilogram geremd mag trekken, een verschil van 150 kilogram ten opzichte van de Santa Fe PHEV.
Conclusie
Qua aandrijflijn zijn de verschillen tussen deze Kia en Hyundai uiterst klein. Hetzelfde geldt voor de uitrusting en de binnenruimte. Onder de streep zitten de verschillen vooral in de prijsstelling, garantievoorwaarden en natuurlijk in design. Die drie aspecten spelen naar verwachting de grootste rol in de keuzebepaling of je nu een Kia en Hyundai koopt. De Kia is in het geval van de topversie in het voordeel wat betreft prijsstelling, heeft 7 jaar garantie en mag als PHEV ook iets meer geremd trekken. Aan jou de keuze.