Duik in de prijslijst: kennismaken met VinFast, de nieuwe Volkswagen-, Audi- en BMW-concurrent
2022 lijkt wel het jaar van de nieuwe merken. Ook VinFast gaat het in ons land proberen, met de VF 8 en VF 9. VinFast is hiermee concurrentie voor merken als Volkswagen, Audi en BMW. Met een duik in de prijslijst en configurator maken we alvast kennis met de modellen.
De meeste nieuwe toetreders tot de Europese automarkt zijn Chinees, maar VinFast niet. Dat merk komt namelijk uit Vietnam. Het merk introduceerde in 2018 zijn eerste modellen en vindt het nu hoog tijd om uit te breiden naar de wereldwijde automarkt. Aangezien VinFast de focus legt op elektrificatie, is Europa een voor de hand liggende eerste stap. Overigens is VinFast al leverbaar in enkele andere Aziatische landen en ook de VS staat op de planning.
De eerste VinFast-modellen voor Nederland
VinFast debuteert hier met de modellen VF 8 en V F9. Twee SUV-modellen, een voor de middenklasse en een voor het hogere segment. Die laatste biedt plaats aan zeven inzittenden en is daarmee interessant voor wie op zoek is naar een echt ruime volledig elektrische auto. Die zijn er minder dan je denkt. Leuk detail: de auto’s zijn ontworpen door niemand minder dan Pininfarina.
Belangrijkste specificaties Vinfast VF 8 en VF 9
De Vinfast VF 8 en VF 9 zijn elk leverbaar in twee vermogensvarianten en met twee batterijen. Dat brengt het totaal aantal uitvoeringen op vier per model. De VF 8 beschikt naar keuze over een vermogen van 260 kW (353 pk) of 300 kW (408 pk), altijd verdeeld over alle vier de wielen. Daarnaast is er keuze uit een 82 of 87,7 kWh batterijpakket, goed voor een actieradius van 400 tot 471 km (WLTP), mede afhankelijk van de vermogensvariant. Voor de volledigheid: de 100 km/u is afhankelijk van de uitvoering in 5,5 of 5,9 seconden bereikt en de topsnelheid ligt op 200 km/u.
De VinFast VF 9 beschikt altijd over 300 kW (408 pk), maar dankzij een andere afstelling sprint hij afhankelijk van de uitvoering in 6,5 of 7,5 seconden naar de 100 km/u. De topsnelheid is ook hier begrensd op 200 km/u. Belangrijker is de keuze tussen het 97 of 123 kWh batterijpakket, waarmee de actieradius 425 tot zelfs 594 km (WLTP) bedraagt.
Uitrustingen Vinfast VF 8 en VF 9
Wat de uitrusting betreft noemt VinFast op zijn website slechts enkele highlights, maar reken erop dat je op gebied van de uitrustingen weinig tekort komt. De highlights in kwestie dan. De VinFast VF 8 heeft in standaard Eco-uitvoering onder meer 19-inch lichtmetalen velgen en elektrisch verstelbare en verwarmbare voorstoelen. De iets luxere Plus-uitvoering voegt daar 20-inch (optioneel 21-inch) lichtmetaal aan toe, evenals een panoramisch schuifdak, automatisch dimmende spiegels, extra elektrische stoelverstellingsmogelijkheden, geventileerde voorstoelen en ook stoelverwarming en -ventilatie achterin.
Bij de VinFast VF 9 is 20-inch lichtmetaal standaard en maakt de Plus daar 21-inch of optioneel 22-inch van. Voor de stoelen geldt hetzelfde als bij de VF 8, maar dan met als extra toevoeging een massagefunctie bij de Plus. Ook is de achterbank standaard al elektrisch verstelbaar. Alleen de Plus is ook leverbaar met Captain’s Seats, waarmee de auto een zeszitter wordt.
Prijzen VinFast Nederland
De eerste exemplaren komen volgens de huidige planning begin 2023 naar ons land. Een productieplek reseveren is al mogelijk en daarmee zijn ook de prijzen bekend. De vanafprijzen zijn sterk afhankelijk van wat je wilt met de batterij. Kopen of huren? Huren kost 120 euro per maand voor de VF 8 en 150 euro per maand voor de VF 9. Of je het grotere of kleinere batterijpakket voor de betreffende auto’s kiest maakt daarbij niet uit. Wel zorgt het grotere batterijpakket voor een hogere vanafprijs van de auto. Afhankelijk van model, uitvoering en de keuze tussen koop of huur bedraagt die meerprijs 1.950 tot 7.700 euro.
De VinFast VF 8 is leverbaar vanaf 46.450 euro bij batterijhuur of 62.700 euro bij batterijkoop. De Plus-uitvoering is er op die manier vanaf 53.600 of 69.850 euro. De VF 9 heeft een vanafprijs van 63.250 euro (batterijhuur) of 82.600 euro (batterijkoop). De Plus-uitvoering is er vanaf 71.500 of 92.400 euro.
Exterieuraankleding VinFast
Voor de exterieuraankleding biedt VinFast wat meer carrosseriekleuren dan veel andere nieuwkomers. Ongeacht model en uitvoering is er keuze uit acht carrosseriekleuren. De standaardkleur is zwart, met wit als optie zonder meerprijs. Voor 350 euro extra krijg je donkergrijs of zilver. Voor 750 euro meerprijs krijg je donkergroen, oranje, rood of blauw. De wielkeuzes zijn al besproken, maar onderaan deze galerij zie je ze nog wel even in beeld.
Tekst gaat verder onder de galerij
Interieuraankleding
In standaard Eco-uitvoering moet je het in de VinFast VF 8 doen met zwarte bekleding, waar je bij de VF 9 ook zonder meerprijs kunt kiezen voor bruin. Ga je voor de Plus, dan kan je bij beide modellen ook zonder meerprijs kiezen voor licht beige of donkerblauw. Uiteraard is het genoemde bruin ook beschikbaar voor de VF 8 Plus.
Zelf samenstellen
Wat de VinFast-modellen in Nederland kosten, is dus sterk afhankelijk van uitrustingsniveau en – vooral – of je de batterij wilt kopen of huren. In ieder geval kom je wat betreft specificaties en uitrustingen niets tekort. Interesse gekregen? De configurator van de VinFast is te vinden op www.vinfastauto.eu/nl. Daar vind je ook het volledige overzicht van uitvoeringen en bijbehorende prijzen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Duik in de prijslijst: Mini Aceman een heet gewassen Countryman?
-
Duik in de prijslijst: de Ford Capri – zijn naam waard?
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Cupra Tavascan
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW X3
-
Duik in de prijslijst: de nieuwe Audi A4, eh, Audi A5
-
Duik in de prijslijst: de Maserati GranCabrio Folgore
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Alfa Romeo Junior in Nederland
-
Duik in de prijslijst: de Lancia Ypsilon is terug!
-
Duik in de prijslijst: dit kost de nieuwe BMW M5
-
Duik in de prijslijst: Alpine A290 – dit kost de elektrische hot hatch
-
Duik in de prijslijst: de vernieuwde Jeep Wrangler
-
Duik in de prijslijst: elektrische G-Klasse kost ton minder dan G 63