Ook accijnsverlaging benzine in Duitsland, welk (buur)land is het goedkoopst om te tanken?
Benzine en diesel zijn door de oorlog in Oekraïne fors in prijs gestegen. Na het landelijk bestuur van Nederland, België en veel andere landen, grijpt ook de overheid van Duitsland in door de accijns op brandstof te verlagen. Tanken is binnenkort weer goedkoper over de oostelijke grens.
De prijzen bij onze oosterburen worden per 1 juni verlaagd, zo meldt het Duitse Ministerie van Financiën. Dit terwijl 24 maart al werd ingestemd met het plan.
De prijzen in dit artikel zijn gebaseerd op de Gemiddelde Landelijke Adviesprijs op 19-04-2022 en kunnen afwijken van de prijs op het moment dat jij dit artikel leest.
Duitsland verlaagt de prijs voor benzine en diesel maximaal
In Duitsland houdt de accijnsverlaging op brandstof drie maanden stand, tot 31 augustus. Diesel wordt 14 cent per liter goedkoper en de prijs van benzine gaat met 30 cent per liter omlaag. Hiermee verlaagt Duitsland de belastingtarieven tot het minimumbedrag dat vastgesteld is door de EU.
Tanken in Duitsland wordt weer een stuk goedkoper dan in Nederland. Hier betaal je 17,3 cent minder voor een liter benzine en 11,1 cent minder voor een liter diesel, dan voor de accijnsverlaging. In België voert de overheid een verlaging van 17,5 cent op zowel een liter diesel als benzine door.
Wat kost een tank benzine in België, Nederland en Duitsland na de accijnsverlaging?
In Nederland betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 2,21 euro. Bij de zuiderburen betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 1,81 euro. In Duitsland betaal je op dit moment voor een liter benzine gemiddeld 2,02 euro. Na de accijnsverlaging ben je in Duitsland 1,72 euro kwijt voor dezelfde liter.
Tank je 45 liter, dan ben je nu in Nederland 99,45 euro, in België 81,45 euro en in Duitsland 90,90 euro kwijt. Na de accijnsverlaging – 1 juni – ben je bij onze oosterburen 77,40 euro kwijt voor een tankbeurt van 45 liter benzine.
Wat kost een tank diesel in België, Nederland en Duitsland na de accijnsverlaging?
In Nederland betaal je op dit moment voor een liter diesel gemiddeld 2,10 euro. In België kost dit je gemiddeld 2,01 euro. Duitsers betalen op dit moment voor een liter diesel gemiddeld 2,12 euro. Na de accijnsverlaging kost een liter diesel over de onze oostelijke landgrens 1,98 euro.
1000+ km elektrisch rijden zonder op te laden, deze Mercedes kan het
Voor een tankbeurt van 45 liter diesel betaal je in Nederland nu 94,50 euro, in België 90,45 euro en in Duitsland 95,40 euro. Met 17 cent per liter aan accijns minder, kost 45 liter diesel in Duitsland 89,1 euro. Duitsland wordt met beide brandstoffen dus het goedkoopste van de drie landen.