Coen Grutters
Coen Grutters Nieuws 6 aug 2024
Leestijd: 2 minuten

Eén van deze modellen wordt Auto van het Jaar 2025

Begin dit jaar ging de Renault Scenic ervandoor met de titel Auto van het Jaar. Nu zijn alle kanshebbers voor Auto van het Jaar 2025 bekend.

Bij de Auto van het Jaar-verkiezing wordt de beste nieuwe auto van Europa gekroond. Er wordt gestemd door 59 vakjournalisten uit 22 landen. Autovisie, dat de internationale verkiezing in 1963 bedacht, maakt deel uit van het organisatie-comité en de jury in de persoon van hoofdredacteur Jaco Bijlsma en testredacteur Peter Hilhorst die ook De Telegraaf vertegenwoordigd.

COTY-verkiezing

De verkiezing staat internationaal bekend als COTY, kort voor Car of the Year. Het doel is om de beste nieuwe auto die in de twaalf maanden voorafgaand aan de datum van de titel op de markt is gekomen, bekend te maken en te belonen.

Zo bizar veel kost één nieuwe Ferrari Purosangue-schokdemper

Het gaat enkel om de winnaar. Er zijn geen categorieën, subdivisies of klassenwinnaars. Kandidaten worden beoordeeld op de volgende onderdelen: ontwerp, comfort, veiligheid, zuinigheid, rijgedrag, prestaties, functionaliteit, milieueisen, tevredenheid van de bestuurder en prijs. Innovatie en value-for-money wegen ook zwaar mee.

Auto van het Jaar 2025-kandidaten

De onderstaande 41 modellen vormen de longlist van kandidaten voor de Europese Auto van het Jaar 2025-verkiezing. In principe zijn het bijna alle nieuwe auto’s die dit jaar nog in minimaal vijf Europese landen te koop zijn. Spannender wordt het in november, als deze lijst wordt teruggebracht tot de zeven finalisten die gaan strijden om de titel Auto van het Jaar 2025. Meer weten over een bepaald model? Klik dan op de naam.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.