Extra controles DS 4 na test Autovisie
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FInfinit-Q30-vs-DS4-13-van-79-e1459837982209.jpg)
PSA Peugeot Citroën voert momenteel extra controles uit in het productieproces van de DS 4 en Citroën C4 nadat de koppeling van een fonkelnieuwe DS 4 tijdens een Autovisie-test het begaf.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FInfinit-Q30-vs-DS4-1-van-79-e1459837959136.jpg)
Tijdens de dubbeltest met de Infiniti Q30 (Autovisie Magazine 7) koppelde en ontkoppelde de splinternieuwe DS 4 1.6 BlueHDI met slechts enkele honderden kilometers op de teller niet meer en plotseling stroomde olie de voetruimte binnen. De auto kon niet meer rijden en moest worden weggesleept.
Assemblage
Uit onderzoek van Citroën Nederland blijkt nu dat er ‘iets’ tijdens de assemblage van de motor met de bak in het hydraulisch circuit is terechtgekomen. De importeur heeft het euvel direct bij de fabrikant gemeld, waarna de controles in het productieproces zijn aangescherpt.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2016%2F04%2FInfinit-Q30-vs-DS4-14-van-79-e1459837996705.jpg)
Hydraulisch circuit
“Helaas heb ik geen concrete melding over wat er nu exact in het hydraulisch systeem is geraakt”, legt de woordvoerster van Citroën Nederland aan Autovisie uit. “Voor wat betreft de controles, de motor en bak worden op een aparte lijn geassembleerd en dan als geheel in de auto gemonteerd gebracht met de auto. Het druklager (dat de monteurs op de testauto hebben vervangen, red.) van het hydraulisch circuit bevindt zich in de motor/versnellingsbak-combinatie. Op die componenten worden nu striktere controles uitgevoerd, terwijl binnen de DS4-productie ook de montage van de aandrijflijn nauwkeuriger wordt gecontroleerd. Bij andere modellen zijn er overigens geen klachten waargenomen op dit vlak.” De woordvoerster geeft aan dat het om een nieuw onderdeel gaat, dat sinds kort wordt toegepast. Op oudere types kan het probleem zich niet voordoen, stelt de fabrikant. De nu ingevoerde extra controles moeten voorkomen dat meerdere modellen met het euvel zullen kampen.
Remvloeistofreservoir
In het geval van de testauto was er een verstopping in het hydraulische circuit. Daardoor kon de koppelingspedaalcilinder, die zich in het interieur bevindt, de druk niet meer aan en lekte er olie de voetruimte binnen. Volgens Citroën komt de veiligheid niet in het geding wanneer het euvel optreedt. Ook niet wanneer er geremd dient te worden. “De gebruikte vloeistof voor de bediening van de koppeling komt vanuit het remvloeistofreservoir. Echter is dit zo ontwikkeld dat in het geval van lekkage er voldoende remvloeistof in het systeem blijft voor de bediening van de remmen”, aldus de woordvoerster.
Lees ook:
Ook interessant
-
Occasionkopers blijken geen EV te willen, maar benzineauto
-
Verkoopcijfers maart 2025: deze gekke dingen vielen ons op
-
Duik in de prijslijst: dit kost de Zeekr 7X in Nederland
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven