Failliete Lightyear maakt doorstart. Maar voor productie is 1 miljard nodig!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F01%2Flightyear-2-side-view-rear.jpg)
Lightyear maakt een doorstart, zij het in flink afgeslankte vorm. Het Helmondse bedrijf achter de zonneauto’s Lightyear 0 en 2 werd eerder dit jaar grotendeels failliet verklaard.
De buitenwereld zag de val van Lightyear niet aankomen. Eind 2022 werd gevierd dat de productie van de 250.000 euro kostende 0 bij het Finse Valmet was begonnen. En begin januari toonde de fabrikant zelfs nog de eerste afbeelding van de betaalbaardere 2, die in 2025 op de markt zou komen voor een vanafprijs van 40.000 euro.
Lightyear grotendeels failliet verklaard
Enkele weken daarna klonken de eerste signalen dat het niet goed ging. De bouw van de 0 werd stilgelegd vanwege financiële problemen. Alle aandacht zou nu uitgaan naar de 2.
Vergeet Lightyear, hier is de betaalbare zonneauto van Aptera
Maar het duurde slechts een paar dagen voordat Atlas Technologies failliet werd verklaard. Die werkmaatschappij van Lightyear was verantwoordelijk voor de ontwikkeling en bouw van de 0.
Acute crisis afgewend met 8 miljoen euro
Vlak na het faillissement merkte de curator al op dat er mogelijk een doorstart gemaakt zou kunnen worden. Er waren geïnteresseerde investeerders, onder aanvoering van ondernemer Arnoud Aalbersberg. En die hebben nu 8 miljoen euro bij elkaar gesprokkeld, waardoor de acute crisis bij Lightyear is afgewend.
Fonds wilde intellectuele eigendom houden
Er was tot nu toe één probleem. Een aantal investeerders, waaronder het Nederlandse overheidsfonds Invest-NL en verzekeraar Dela, had het intellectueel eigendom van Lightyear in handen als onderpand voor de eigen investeringen en wilde daar in eerste instantie geen afstand van doen. Die rechten zijn nu vrijgegeven, waardoor Lightyear een doorstart kan maken.
Massaproductie Lightyear 2 kost hoeveel?
Met 8 miljoen euro alleen lukt dat niet. Daarom moet er binnenkort tussen de 40 en 45 miljoen euro bijkomen voor een werkend prototype van de 2, dat binnen anderhalf jaar moet gaan rijden.
Naar schatting is voor het opstarten van de massaproductie 1 miljard euro nodig. “Daarin is veel geloof”, zei Aalbersberg tegen het zakenblad Quote.
Honderd medewerkers kunnen terugkeren
De 0 is helemaal van de baan. De nieuwe investeerders willen terug naar de kern en alle bijzaken uit het bedrijf schrappen. Ze zijn nu bezig met het opzetten van een nieuwe managementstructuur. Naar verluidt kunnen ongeveer honderd van de zeshonderd ontslagen medewerkers van Lightyear hun baan terugkrijgen.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had