We gaan vaker met de fiets naar werk, maar de auto blijft populair
Tijdens de coronacrisis moesten velen ineens thuiswerken. Nu Nederland geen beperkingen meer kent, is dit ook te zien aan het aantal ritten dat we maken (met de auto). Zo blijkt uit het Landelijk Reizigersonderzoek dat het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat publiceert.
Hoewel we meer naar werk gaan, is thuiswerken wel een blijvertje. Gemiddeld werkten de Nederlanders vorig jaar 1,1 dag per week thuis. Tijdens de coronacrisis in 2021 was dit 1,4 dag en voor corona was dit 0,8 dag.
We gaan vaker naar werk
We gaan dus wel vaker naar werk met de auto, maar relatief rijden we minder met onze de auto naar werk dan voorheen. Het totaal aantal ritten voor woon-werkverkeer met de fiets auto en het openbaar vervoer is per week met 7,5 miljoen keer gestegen ten opzichte van 2021. Het aantal autoritten steeg met ‘slechts’ 14 procent. Het aantal ritten met de fiets naar werk nam 17 procent toe en in het openbaar vervoer is een stijging van bijna 30 procent te zien. Deze percentages zijn het gevolg van het opheffen van de coronamaatregelen, zo wijst het onderzoek uit. Voor vier op de tien woon-werkritten van maximaal 7,5 kilometer wordt de fiets gepakt. Dat is meer dan in de jaren voor corona.
Fietsen kan helpen de files te verminderen. Desondanks is het fileprobleem in Nederland groot. De drukte op de snelwegen was slechts 1 procent minder dan voor corona. De filedruk (vertraging keer de lengte van een file) nam wel flink af. Dit was in 2022 20 procent minder dan in 2019.
De auto blijft favoriet voor velen
Uit het onderzoek blijkt dat de auto voor veel mensen nog steeds de favoriete keuze is. Dit komt voornamelijk doordat zij geen gebruik willen of kunnen maken van alternatieve vervoersmiddelen zoals de fiets of het openbaar vervoer. Een auto is dan de enige optie