File is ‘moment van berusting en acceptatie’ voor rijdende Nederlander
Hoewel de filedruk in ons land steeds verder toeneemt, ervaart de Nederlandse automobilist dat minder als een probleem. Dat blijkt uit cijfers van het Kennisinstituut voor Mobiliteitsbeleid (KiM).
Het KiM deed onderzoek naar de manier waarop de Nederlandse burger tegen files aankijkt. In 2010 vond 72% van de mensen het niet acceptabel om stil te staan op de weg. Vorig jaar was dat percentage nog maar 35%. Bijna tweederde heeft er dus veel minder moeite mee om in de rij op de snelweg te staan. Zij zien het eerder als een moment van berusting en acceptatie.
Een klein deel van de Nederlanders (15%) staat wekelijks in de file, waarbij zij gemiddeld 43 minuten vertraging oploopt. Dat komt volgens het onderzoek neer op zo’n 830.000 mensen in ongeveer 716.000 auto’s.
Agressie
Uit het onderzoek blijkt dat agressie op de weg, verkeersonveiligheid, geluidsoverlast, luchtverontreiniging en de kosten en beschikbaarheid van parkeerplekken en het openbaar vervoer veel grotere problemen zijn voor de Nederlander. In de file ergert men zich aan medeweggebruikers die over de vluchtstrook rijden of op andere manieren proberen in te halen, af te snijden of te bumperkleven.
Belangrijk om te melden is dat de definitie van een file verschillend is voor de automobilist en Rijkswaterstaat. Tweederde van autorijdend Nederland spreekt van een file wanneer er niet sneller dan 25 km/h gereden wordt en het verkeer af en toe stil staat. Rijkswaterstaat spreekt al van een file als er harder dan 25 km/h wordt gereden.
Oplossing
De oplossing is voor het meerendeel van de Nederlanders simpel: je kiest een andere route of vertrekt op een ander moment. Het besluit om thuis te werken en op die manier de file te vermijden, is voor velen minder snel een oplossing. Men gaat dus ondanks de toenemende drukte alsnog het liefst de weg op.