Ford verkoopt Roemeense fabriek aan Turkse partner
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2Fpuma-01.jpg)
Het is de geboortegrond van de EcoSport en Puma, terwijl er voorheen de B-Max van de band rolde. We hebben het over de Ford-fabriek in het Roemeense Craiova. De Amerikanen doen er nu afstand van.
De productiefaciliteit komt voor 575 miljoen euro in handen van zijn joint venture-onderneming in Turkije, Ford Otosan genaamd. Het samenwerkingsverband tussen de Amerikaanse en Turkse autobouwer heeft productiecapaciteit nodig om voldoende auto’s voor de wereldmarkt te bouwen. Door de overname van de fabriek vergroot Ford Otosan zijn jaarlijkse productiecapaciteit. Het bedrijf investeert reeds in extra productieplaatsen zodat het van 455.000 tot 650.000 units op jaarbasis kan groeien. Maar met de toevoeging van Craiova aan de joint venture moeten jaarlijks tot 900.000 eenheden door Ford Otosan gebouwd worden.
Bedrijfswagens
Ford Otosan richt zich voornamelijk op de bouw van de Transit en het bedrijf plant de introductie van een nieuwe bestelwagen volgend jaar. Van die wagen, die voor 2023 op de agenda staat, komt tevens een elektrische versie. Volkswagen is betrokken bij het ontwikkelingsproject van de bestelwagen en zal de bouw van de Transporter-opvolger aan Ford Otosan uitbesteden. De twee werken al op meerdere vlakken samen. Zo zijn de Ford Ranger en Volkswagen Amarok tezamen ontwikkeld en brengt Ford op basis van de elektrische MEB-architectuur twee SUV’s uit.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2022%2F03%2Fcitroen-axel-side.jpg)
Van Citroën via Daewoo naar Ford
De fabriek in Roemenië is sinds 2008 in handen van de huidige eigenaar, maar de productiefaciliteit staat er al sinds de jaren 70. De basis werd gelegd door een samenwerkingsverband tussen de Roemeense overheid en Citroën. Uit de fabriek rolden auto’s onder verschillende namen, waarvan de bekendste onbekende de Citroën Axel was. Die driedeurs hatchback werd ook in Nederland op de markt gebracht. In 1991 trok Citroën zich uit het bedrijf terug. Drie jaar later stapte het Koreaanse Daewoo in. Na het faillissement nam Ford in 2008 de voormalige fabriek over. Het bedrijf ging er de B-Max bouwen, een compacte MPV met opvallend deurconcept.
Lees ook:
Ook interessant
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?
-
Deze auto’s worden het hardst getroffen door de Trump’s tarieven
-
Stop je playlist! Deze artiest maakt jou een betere bestuurder
-
Wat is een verkeerscamera en moet je ervoor remmen?
-
Peter kocht de Citroën 2CV die hij vroeger als Dinky Toy had