Autovisie
Autovisie Nieuws 24 okt 2015
Leestijd: 2 minuten

Gamereview: WRC 5 – Niet gepolijst genoeg

WRC 5 rijdt de rally uit, ook al maakt het spel onderweg een paar fouten. De game kan concurrent Dirt Rally niet bijbenen, maar laat zijn teleurstellende voorgangers ver achter zich.

Rallyheld Colin McRae leeft niet meer en even leek het erop dat de naar hem genoemde gameserie hetzelfde lot beschoren was. In 2007 kwam het fantastische rallyspel Colin McRae: Dirt uit, het zesde deel in de Colin McRae Rally-reeks, maar daarna ging het bergafwaarts. Colin McRae: Dirt 2 (2009) focuste zich meer op ‘hippe’ X Games-achtige gameplay dan op de traditionele rallysport en Dirt 3 – de naam Colin McRae was inmiddels verdwenen – zette daar in 2011 nog een tandje bij.

Gelukkig voor de fans van echte rallyspellen werd in april Dirt Rally aangekondigd en gelijk op de pc gelanceerd (consoleversies komen eraan). En dat is slecht nieuws voor WRC 5, de officiële game van het wereldkampioenschap rally. Want wat Codemasters met Dirt Rally laat zien, stelt het spel van de Franse studio Kylotonn volledig in de schaduw. Dirt Rally is dan ook een hardcore simulatie (voor zover een spel dat kan zijn), terwijl WRC 5 meer de lol van het rallyrijden wil overbrengen.

“WRC 5 is een flinke verbetering ten op zichte van eerdere WRC-games”

De game is daarom in de basis een stuk vergevingsgezinder dan Dirt Rally, al is de moeilijkheidsgraad zodanig op te krikken dat de dertien WRC-rally’s in het spel een flinke kluif worden. Daarbij is WRC 5 een flinke verbetering ten opzichte van eerdere WRC-games wat betreft het rijgedrag van de auto’s, ook al voelt de reactie van de wagens soms wat onnatuurlijk aan. Ze lijken nog steeds meer om een centrale as te draaien dan echt realistisch te sturen.

Het grote pluspunt van WRC 5 is de officiële licentie die het spel heeft. En dat betekent dat je als speler in alle huidige WRC-auto’s kan stappen (de Citroën DS3 WRC, Ford Fiesta RS WRC, Hyundai i20 WRC en Volkswagen Polo R WRC) en het volledig rallyseizoen 2015 kan afwerken. In WRC 5 trek je dus van Monte Carlo naar Zweden, van Mexico naar Argentinië, van Portugal naar Sardinië en uiteindelijk via zes andere rally’s naar het slotevenement in Wales.

Erg jammer is dat het spel grafisch behoorlijk teleurstelt. WRC 5 op de PlayStation 4 had op het oog ook een PlayStation 3-titel kunnen zijn. Het is daarom verwonderlijk dat de game geen constante framerate lijkt te kunnen aanhouden. Er zit te veel gestotter in en dat wil je niet in een rallyspel. WRC 5 is niet gepolijst genoeg. De game doet zijn slechte voorgangers vergeten en is zeker een stap in de goede richting, maar heeft helaas nog een weg te gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het interessantste autonieuws rechtstreeks in je inbox

Meld je aan voor de Autovisie nieuwsbrief, dan praten wij je ieder weekend bij over het interessantste autonieuws.