Rokers, gooi geen brandende sigaretten uit je auto
Het lijkt wel een gewoonte van veel rokende automobilisten. Na de laatste hijs, de brandende sigaret uit het autoraam te gooien. Dat is nooit goed, want asociaal en vervuilend, maar nu al helemaal niet.
Door de aanhoudende droogte liggen ook de bermen langs de autowegen er gortdroog bij. Een brandende peuk kan de graszones langs het asfaltlint zo in brand doen zetten. Maar het zijn niet alleen sigaretten waarmee automobilisten voor brandende grasstroken en dergelijken kunnen zorgen. Ook een stuk glas of plastic van een weggooide fles kan de boel in de hens zetten. Een fles werkt als een vergrootglas.
Niet alleen gloeiende sigaretten gevaarlijk
Volgens de Belgische ANWB, de VAB, is ook de hitte van de motor gevaarlijk. Technische experts van de automobielclub raden aan om op een parkeerplaats de auto op gepaste afstand van de groenstrook en de beplanting te parkeren. Houdt de achterwielen op afstand van de trottoirband of de boordsteen. Dan hangt de hete uitlaat niet boven of tegen het gras, wat anders intens genoeg is om het droge gras te laten ontbranden.
“Bij een dieselvoertuig kan de roetfilter op een bepaald moment een temperatuur van meer dan 500 graden bereiken, een temperatuur waarbij droog hout spontaan kan ontbranden”, aldus VAB in een persbericht. De VAB geeft aan dat ook een oververhitte motor brand kan veroorzaken. “Zet daarom de airconditioning van je voertuig niet meteen op de koudste stand. Beter is het om je warme auto eerst even te ventileren, zodat de eerste warme lucht de wagen kan verlaten. Daarna kan je de airco aanzetten, al zorg je er ook best voor dat de binnen- en buitentemperatuur niet te hard verschilt”, geeft de VAB aan.
Onthoud hectometerpaaltje
De VAB geeft als laatste aan dat ook roken tijdens een tussenstop op een begroeide parkeerplaats niet verstandig is. De brandende lucifer of sigaret kan ook hier de boel in lichte laaie zetten. Wat je moet doen als je een bermbrand ziet, is 112 bellen. Rijkswaterstaat (RWS) adviseert de melder om na het signaleren van de brand naar de hectometerpaaltjes langs de weg te kijken, zodat je aan de meldkamer de exacte locatie doorgeeft. Belangrijk is om aan te geven of de brand in de middenberm of buitenberm is, schrijft RWS.