Grote vrieskou, maar geen bevroren autoruiten: hoe komt het dat we niet hoeven te krabben?
Het kwik zakte afgelopen nacht op veel plaatsen tot -7 graden of nog lager. En toch waren de autoruiten vanmorgen op veel plaatsen niet bevroren.
Dat heeft alles te maken met de lage luchtvochtigheid, die dan wel weer voor andere problemen zorgt.
Niet krabben
Op sommige winterochtenden moeten we de voorruit van onze wagen ijsvrij maken en op andere ochtenden, zoals nu, niet. “Dat heeft alles te maken met de hoeveelheid waterdamp in de atmosfeer en met de temperatuur. Door de vochtige buitenlucht ontstaat er condens op je auto, die bij temperaturen onder nul bevriest. Het heeft de afgelopen nacht wel flink gevroren, maar de luchtvochtigheid is momenteel laag. En wanneer er weinig waterdamp of vocht aanwezig is, valt er ook niets te bevriezen”, legt weerman Frank Deboosere het eenvoudig uit.
Ook vandaag hoef je op de meeste plaatsen geen karton of vriesdeken op je voorruit te leggen. Vanaf vrijdag wordt de lucht wel vochtiger, maar is de grootste kou ook voorbij.
De autoruiten niet ijsvrij moeten maken ’s morgens, is een groot voordeel. Maar de lage vochtigheid in de lucht heeft ook nadelen. Vooral voor wie er extra gevoelig voor is.