Hè hè, Bentley stopt eindelijk met die zuipschuit van een W12!
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2FContinental-GT-Speed-W12.jpg)
Oh, wacht… Als je voor Autovisie.nl schrijft, moet je wel de doelgroep kennen, natuurlijk. Dus laten we opnieuw beginnen, met een heel andere kop. ‘Oh help, Bentley stopt veel te vroeg met die glorieuze W12!’
Want dat is wat de Britse luxefabrikant vandaag heeft aangekondigd. De gelimiteerde Batur is het eindstation voor de W12-motor met twee turbo’s. Er wordt daarna geen nieuw model met twaalf cilinders meer geïntroduceerd.
Bentley zet in op elektrificatie
Moeten we de reden nog uitleggen? Waarschijnlijk niet. Ook Bentley moet aan de ijsberen denken en zet in op elektrificatie. Volgend jaar is van ieder model een hybrideversie beschikbaar en in 2025 debuteert de eerste volledig elektrische Bentley.
Jammer joh! Zelfs deze betaalbare Bentley kun jij niet kopen
Last hurrah in de gelimiteerde Batur
Maar voordat het zover is, beleeft de bekende W12-motor van het merk zijn last hurrah in de gelimiteerde Batur, waarvan slechts achttien exemplaren gebouwd zullen worden.
:format(jpeg):background_color(fff)/https%3A%2F%2Fwww.autovisie.nl%2Fwp-content%2Fuploads%2F2023%2F02%2FBatur-750PS-Engine-2-Mariana-Teal.jpg)
In de Batur levert de 6,0-liter motor maar liefst 750 pk en 1000 Nm koppel. En daarmee is de bijna 2 miljoen euro kostende coupé de sterkste Bentley met twaalfcilinder ooit.
Introductie in 2003 in de Continental GT
De twinturbo W12 werd in 2003 geïntroduceerd in de toen nieuwe Continental GT. Bentley meldt trots dat de motor in twintig jaar tijd 37 procent meer vermogen heeft gekregen en 54 procent meer koppel.
Bentley durfde met GT3-R niet voluit te gaan | Sjoerds Weetjes 334
Amusant is de bewering dat de CO2-uitstoot in die tijd met 25 procent omlaag is gegaan. Dat is ongetwijfeld waar, maar een uitstoot van 304 g/km bij een verbruik van 1 op 7,5 is natuurlijk nog steeds niet best.
Twinturbo W12 met de hand gemaakt
En daarom komt er dus een einde aan het blok. De motoren worden door een team van dertig specialisten met de hand gebouwd. Bentley meldt dat ze allemaal zullen worden omgeschoold voor een nieuwe taak.
De productie van één W12 duurt 6,5 uur, waarna de krachtbron een uur lang wordt getest. Elke week wordt één twaalfcilinder van de assemblagelijn gehaald om een volledig testcyclus te doorlopen. Daarna wordt-ie gestript voor een inspectie.
Vrachtschip met 1100 Porsches en 189 Bentleys staat in brand
Sinds 2003 heeft Bentley meer dan 105.000 W12’s gebouwd. In 2015 kreeg de Bentayga een vrijwel volledig nieuwe versie van de motor, die is uitgerust met cilinderuitschakeling om het excessieve brandstofverbruik een beetje te drukken.
Lees ook:
Ook interessant
-
Afschrijvingsknallers! Bentley Flying Spur vs. Volkswagen Phaeton
-
Bentley begrijpt het begrip keuzestress niet! Biedt 46 miljard opties
-
Deze vijf powersedans zijn als occasion relatief betaalbaar
-
In de Bentley Continental GT Speed zit nog altijd genoeg… speed
-
Lezerspost: ‘ik lees vanwege autoliefde, niet voor politieke mening’
-
Let op! Kans dat jij nu een aanrijding krijgt, is om deze reden groter
-
Deze kleine Duitse occasion is goedkoop om dagelijks te rijden
-
Volkswagen? Nee, bedankt! Urkers zijn stapelgek op dít automerk
-
Zeekr wordt alweer afgetroefd: Huawei heeft nóg snellere snellader
-
Zeekr lacht om BYD en komt met krankzinnig snelle snellader
-
Onzekerheid hindert particuliere EV-occasionmarkt
-
Allerslechtste racegame ooit komt terug: wordt het een hit?